Experten om bästa förspelet: "Tjuvstarta sexet på egen hand"

Experten om bästa förspelet: "Tjuvstarta sexet på egen hand"

Visst kan det kännas härligt att gå direkt på desserten ibland. Men glöm inte att förspelet är minst lika viktigt som själva finalen. Börja redan nu och bygg upp spänningen inför kvällen.

Av: Katarina Petrovic på kk.no

Visste du att tjejer i genomsnitt behöver 10-20 minuters förspel för att nå klimax? Men att orgasmen sedan oftast varar under 30 sekunder? Med andra ord, förspel är så himla viktigt för att vi kvinnor ska slappna av och njuta fullt ut under sexet. Här ger tre sex-experter dig sina bästa tips:

Börja redan nu.

Sexologen Ulla Aasland tipsar om att börja förspelet redan tidigt under dagen.

– Ett förspel som byggs upp under hela dagen är superhett! Vad sägs om att skicka ett sms till din partner när du är på jobbet för att bygga upp förväntan. Berätta vad du ser fram emot att göra med henne eller honom när du kommer hem, säger Aasland.

Hon menar att det föder sexuella fantasier, som är helt nödvändiga för ett bra sexliv. Har du möjlighet, stressa inte med vardagssysslor som att handla, laga mat och städa när du kommer hem från jobbet. Fortsätt istället direkt med förspelet.

– Stress kan stå i vägen för fantasier och lust. Hoppa snarare in i duschen och låt din partner tvåla in dig. Smörj sedan in dig med bodylotion medan hen håller händerna för sig själv. När du står där framför din partner berättar du vad du vill att hen ska göra med dig senare, vad som blir nästa steg.

Tjuvstarta på egen hand.

Även Cecilie Kjensli, som driver sajten Cpunktet.no och är författare till boken ”Sex från Ah Oh …”, tycker att förspelet ska börja tidigt. Ännu tidigare än för din partner. Du börjar helt enkelt att ta på dig själv innan du börjar sexet med din partner.

– Mitt absolut bästa förspelstips för kvinnor är att tjuvstarta sexet på egen hand, eller att låta det vara en del av sexakten att ta på dig själv, säger Kjensli och fortsätter:

– Män har så lätt för att bli upphetsade direkt och de kommer i stort sett varje gång de har sex. Men så är det inte för oss tjejer. Därför är det särskilt viktigt att vi tar hand om oss själva. Börja i duschen, till exempel. Blunda och känn dusch-strålarna sippra mellan benen och över klitoris. Rör dina bröst och kyss dig på axeln. Älska dig själv, smek dig över kroppen och använda fingrarna där du tycker det känns bäst.

Har du en valfri vattentät sexleksaker, kan du använda den också tipsar Kjensli.

– Bjud in din flick- eller pojkvän i badrummet så att hen kan vara en del av akten. Ingenting är mer upphetsande än att en partner får se sin flickvän upphetsad och njuta av sex. Finns det något bättre förspel än så?

Gör något helt oplanerat

Det oplanerade förspelet är det mest spännande, anser Bianca Schmidt, sexolog och gestaltterapeut.

– Försök att göra något lekfullt, nytt och roligt. Vad det än är, även om det inte ens är så framgångsrik, så har ni gjort en gemensam upplevelse. Något ni kan prata om, skratta kring och öka lekfullhet genom, säger Schmidt och fortsätter:

– Den enda begränsningen på vad du kan göra som förspel är din fantasi. Om du släpper lös och inte lägger så stort fokus på att vara sexig och perfekt, är det lättare att vara kreativ.

Förspel behöver inte vara något som sker i sängen, säger Schmidt. Det faktum att du gör något som visar att du uppskattar din partner och har tänkt på hen gör att ni får en härligare känsla i sängen.

– Klä upp dig i dina favoritunderkläder, smörj in era kroppar med choklad, köpa en leksak, drick vin och ät halvnaken från en picknick-korg vid den öppna spisen eller i mitten av golvet i vardagsrummet. Tänd tusen ljus och spela klädpoker. Ha roligt och njuta av er två tillsammans.

Bearbetad av: Johanna Bengtsson
Foto: IBL