”Varsågod, här är min kuk” – Experten förklarar varför män tycks älska dickpics

Har du också fått en? Ett meddelande och när du öppnar är där en oönskad bild på en kuk? Varför beter sig män så här? Vi har pratat med en expert som vet exakt varför.

Vad får män att fotografera sina ädlare delar och skicka iväg till okända kvinnor? Det korta svaret: de tror att det är okej.

– Män är vana vid att ta plats och inte alltid känna in tjejers behov i sådana här lägen. Inte invänta samtycke, säger Sofia Karlsson, jämlikhetskonsult som jobbar på RFSL och riksidrottsförbundet.

Och det i sin tur beror på att samhällets förväntningar på oss skiljer sig åt beroende på vilket kön vi har menar Sofia.

– Bland annat så har män, eller de tror att de har, utrymme att kommentera och ta kontakt med kvinnor på ett sätt som inte är bekvämt för kvinnorna. Det är något som de får med sig från unga år, att det inte är fel att göra så – utan tjejen kommer till och med att bli glad.

Men hur kan det komma sig? Jo, under vår uppväxt lär vi oss ett visst sätt att bete oss, kopplat till vårt kön enligt Sofia. Som tjej lär man sig att vara till lags, att bli bedömd utifrån sin kropp – och mäns behov. Killar lär sig istället att de får – till och med bör – bedöma tjejer och ha en jargong.

– Det händer till exempel när killar i lågstadiet retar tjejerna och lärarnas kommentar blir: ”jaja han är bara kär i dig”.

Läs också: Linnéa Claeson: Jag måste vara modig – det här är så pass viktigt


Inte minst slås det här fast i lagidrottens omklädningsrum där de olika förväntningar på tjejer och killar som finns i samhället blir extra tydliga eftersom vi delar in lag i kön, något vi inte gör någon annanstans i samhället, berättar Sofia.

– Där gäller det för killarna att prata ännu hårdare, för att visa att de själva passar in och är en cool kille. Idrotten är Sveriges största folkrörelse och många unga killar skapar sin identitet i den här miljön. Och normerna som slås fast i omklädningsrummet kommer att synas även på nätet.

Det är inte så ofta någon tjej skriver ”Ska vi ses?” och skickar iväg en bild på sin snippa.

Sofia får stöd av ny forskning som visar att lagidrott för killar är en riskmiljö för våld, som verbala övergrepp och trakasserier.

– Den visar att jargongen som finns inom manlig lagsport gör killarna vana vid att ta plats och prata på ett sätt som kan nedvärdera tjejer. Blir man aldrig ifrågasatt kan det trappas upp till att det framstår som okej att till exempel skicka iväg sin kuk på bild. Man har med sig att det utrymmet har man och att tjejer ska bli glada för att få uppmärksamheten.

Men är det verkligen så enkelt som förväntningar på könen?

– Ja, eftersom tjejer inte skickar bilder på sitt könsorgan så ofta handlar det ju om hur man förväntas vara och vad man tror är okej. Det är inte så ofta någon tjej skriver ”Ska vi ses?” och skickar iväg en bild på sin snippa. Det sker så sällan att det i så fall upplevs som en normbrytande handling till skillnad från för tjejer som behöver tänka: ”Åh nej inte en kuk till!”.


Sofia Karlsson

En annan sak som slås fast i omklädningsrummen, enligt forskarna, är att det är bra att inte ge sig. Man väntas prestera, inte backa utan visa sig stark. Och det kan vara en anledning att vissa män inte tar ett nej för ett nej, menar Sofia.

– Om någon bara skriver att de vill ses är väl en sak. Men många tjejer berättar att det inte stannar där. Att de säger nej men killarna slutar inte. Där har man med sig olika erfarenheter kring vad man blivit uppmuntrad att göra, där männen vant sig vid att ligga på och fortsätta.

Kvinnor är rädda för att män ska döda dem och män är rädda för att kvinnor ska få andra att skratta åt dem

Vissa män blir till och med rent aggressiva om tjejer säger nej. Vad beror det på?

– Män är vana att ha makt över kvinnor, när någon säger ifrån förlorar de den och kontrollen. Då har de ofta lättare att uttrycka aggressivitet än att säga: ”Oj det blev lite fel.” För som kille lär man sig att inte visa känslor, svaghet eller säga förlåt – de förväntningarna finns inte på killar. Enda känslan de får visa är aggressivitet, så det blir lätt den de tar till.

– Jag läste att kvinnor är rädda för att män ska döda dem och män är rädda för att kvinnor ska få andra att skratta åt dem. Det säger något, vilka rädslor vi har.

Sofia påpekar att det här inte rör alla män, men tillräckligt många. Och att de män som inte själva beter sig så här har ett ansvar att säga ifrån när andra gör det. Men det största ansvaret vilar på vuxenvärlden – och aldrig på tjejerna som utsätts.

– Vi måste uppfostra killar att visa respekt för tjejer, både i sociala medier och i det verkliga livet. Jag tror att idrotten kommer att bli och redan är en pusselbit. Den har en väldig potential att förändra normer för kön. Och det finns hopp. Forskning visar att många män är trötta på den här grabbjargongen men känner sig fast i strukturerna – men strukturerna kan vi förändra.