Experten: Vill du ha mer sexlust? Då måste du ta bort detta ur ditt liv

Experten: Vill du ha mer sexlust? Då måste du ta bort detta ur ditt liv

Att få tillbaka sexlusten kräver ibland en liten livsförändring. Men den behöver inte vara svår. Baaam pratade med sexologen Suzann som säger att det handlar om att skala bort en enda sak.

Att vara stressad över jobbet, över bråk med partnern och över att inte ha tid för vännerna upplever de flesta då och då. När vi är stressade mår vi helt enkelt inte bra. Vilket också visar sig i vårt sexliv.

– Stress är en av de största lustdödarna vi har. Kroppen är så finurlig att den ger oss hormoner för att kunna klara av stressen, men det gör samtidigt att vi inte kan slappna av och hämmar därmed sexlusten, säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.


För dig som inte känner sexlust är knepet att minska stressen, menar Suzann. Avsätt tid för dig själv eller tillsammans med din partner. Ni behöver inte nödvändigtvis ha sex, det blir en stress i sig, men umgås och mys med fokus på bara er två.

– Par kommer till mig och frågar hur de ska få tillbaka sexlusten, samtidigt har de inte en minut över för varandra. Hur ska ni orka och hinna ha sex i de här livsomständigheterna? brukar jag fråga och många blir då otroligt lättade. Det är ju hemskt att vi ska behöva gå till en professionell för att tillåta oss att inte ha sex.

Suzann Larsdotter är sexolog på RFSU.

Suzann brukar säga att lusten kommer tillbaka när förutsättningarna förändras. Och att du ibland måste acceptera att det är en period i livet då du måste prioritera skolan, eller jobbet. Då är det okej att inte ha sex.

– När du mår bättre igen, när det är lugnare på jobbet eller när den där jobbiga tentan är gjord kommer lusten tillbaka. Det kan såklart vara trögare att hitta tillbaka om man har varit utan lust länge, men det betyder inte att den inte kan komma igång igen.


Om du känner ett sug efter att känna lust igen så kan du hjälpa till på traven. Suzann tipsar om att läsa en erotisk bok, titta på porr, klä dig i sexiga kläder eller göra någonting annat som du tänder till av. Men en sak är dock viktig.

– Vänta tills du får lust till att ha lust, gör det inte innan för att du tror att det förväntas av dig att du ”borde vilja” ha sex.

Suzann berättar att stress även kan resultera i onödiga missförstånd mellan dig och din partner, som i sin tur bidrar till ännu mer stress.

– Kommunikationssvårigheter i förhållandet kring varför du inte har lust är vanligt. Den ena partnern kan känna ”tänder du inte på mig?” när det egentligen enbart handlar om att du är så jäkla stressad just nu. Då är det extra viktigt att vara tydlig och säga ”det handlar inte alls om dig, vi har inte förändrats, jag har förändrats”. Det är nämligen helt naturligt.

Foto: IBL