Expertens råd: Här är lösningen på ansvarsstrulet hemma

Blir du tokig på din kille som aldrig tar ansvar hemma? Ruttna inte i tystnad, och skrik dig inte blå. Gör så här!

Läs mer: Bygg bättre relationer – 3 knep som fungerar

Måste du berätta för din partner var, hur och när han ska städa? Är det du som tänker ut födelsedagspresenter till hans mamma? Undrar han vad det blir till lunch, vill få beröm när han ställer in mjölken i kylen – och frågar dig om han kan hjälpa till hemma? Det finns en väg ut.

– Turas om att vara familjens VD, till exempel varannan vecka! råder Annika Creutzer, privatekonomisk expert.

Det vill säga: En av er tar ansvar för allt: hem, middagar, eventuella barn och vabb samt händelser som att det behöver bokas tandläkarbesök eller att någon fyller år och det behövs en present. Den andre koncentrerar sig på sitt jobb, vänner, att träna, kanske en hobby – och hjälper till hemma.


Här kommer det viktiga: Sen byter ni.

– Det är oftast kvinnan som tar på sig ansvaret för hemmet. Inte sällan börjar hon jobba deltid för att hinna med och får usel pension. Men på det här sättet kan bägge ha roligare jobb, tjäna mer pengar och bli gladare pensionärer. Delar man kärleken så delar man livet.

Visst kan man dela upp hushållssysslorna så att var och en gör det den gillar bäst så länge det är lika mycket. Men många gånger räcker det inte. Det blir ändå så att en tar huvudansvar och delar ut sysslor medan den andre bara hjälper till.


Läs också: Ekonomiexperten: ”Därför ska alla kvinnor ha ett fuck off-konto”

Inte sällan befästs det här mönstret när det kommer in barn i bilden. Många kallar den ansvarige för ”familjens projektledare”, men det är en för låg titel, menar Annica.

– Man förstår rollen bättre om man använder vd, för det handlar om att vara högsta ansvarig.

Och tricket är alltså att medvetet ta på sig rollen varannan vecka.

– Min erfarenhet är att de par som delar på det här viset blir lyckligare. Båda hinner utveckla sig själva, satsa på jobbet, ha kontakt med vänner och får roligare med sina barn. Barnen lär sig att vända sig till bägge föräldrarna för att be om hjälp – och att bådas jobb är lika viktiga – och arbetsgivaren lär sig att man ger järnet varannan vecka.

För att lyckas måste den som tidigare axlat vd-rollen släppa taget – och den andre inse att varannan vecka då kommer familjen först. Det gäller att inte sucka tyst och tömma diskmaskinen fast det inte är ens tur eller bli arg om barnen går med udda strumpor.

– Barnet får bli förbannad på pappan om han glömmer gympapåsen men det är inte mamman som ska skämmas. Har han en gång blivit utskälld av sina barn då glömmer han inte igen. Det är inte din sak att uppfostra din partner. Han är en vuxen människa och klarar troligen sitt jobb galant, varför skulle han inte klara av att ta hand om sin familj?

Foto: IBL/Pressbild

Titta på fler klipp från FRIDA: