Fyllt 30? Här är 7 saker du inte är för gammal för att göra

Fyllt 30? Här är 7 saker du inte är för gammal för att göra

Bara för att du fyllt 30 betyder det inte att du måste ha ditt liv utstakat och klart. Och det betyder absolut inte att du är för gammal för en massa saker. Här är 7 saker du faktiskt fortfarande kan göra.
10 frågor alla borde ställa till sin bästa vän
0:53

Efter reklamen: 10 frågor alla borde ställa till sin bästa vän

(0:53)

Slå på ljud

Okej, så du närmar dig 30 – eller är redan där. Du har kanske pluggat, rest, flyttat och flyttat igen, börjat jobba, bytt jobb, sadlat om, hittat rätt och hittat fel. Det kanske känns som du redan gjort allt och samtidigt ångrar allt det där du skulle hinna med men inte hann med för att livet kom emellan. Men livet slutar inte vid 30.

Det finns fortfarande massor att göra och det finns massor av saker du verkligen inte är för gammal för bara för att du passerat en viss ålder.

Vill du boosta din relation? Här hittar du våra bästa relationsråd – och sextipsen du inte vill missa!

Här är 7 saker du fortfarande kan (och kanske bör) göra

1. Ha på dig vad f-n du vill

via GIPHY

Glöm allt du lärt dig. Det är skitsnack att man inte kan ha magtröja om man är över 20 eller att man inte bör ha korta shorts efter 30. Ärligt talat, när man ÄNTLIGEN blivit bekväm i sin kropp är det väl helt rätt läge att bara köra på. Ha på dig vad sjutton du vill, må bra och lev!

Läs även: Europas nya klädstorlekar ska göra det lättare att shoppa rätt

2. Börja träna

via GIPHY

Nej, okej din kropp är inte 20 längre och din matspjälkning är inte vad den brukade vara. Och ja, kanske grymtar du ibland när du ställer dig upp och klagar allt oftare över ont i ryggen. Men allt detta är egentligen toppenbra skäl att faktiskt börja bry dig om din kropp och röra på dig måttligt.

Du kan absolut börja träna nu. Ärligt talat, är det inte nu om någonsin du behöver en stark kropp som orkar jobba, springa mellan möten och bära gråtande barn?

Läs allt om träning på Baaam hälsa.

3. Byta jobb

via GIPHY

Nej, du måste inte fortsätta på ditt jobb som du hatar bara för att du är över en viss ålder. Tvärtom är det kanske med din livserfarenhet som du insett vad du faktiskt vill göra av ditt liv, vad du gillar och vad du ogillar, som gör att du nu äntligen vet vad ditt drömjobb är. För hur kan man kräva av en tonåring att välja rätt utbildning för resten av livet? Vad vet ens en tonåring? Beslut är till för att ändras och med tiden lär man sig så mycket om sig själv. Så våga byta jobb, ta risker och se var du landar. För oftast är det på fötterna.

4. Börja plugga

via GIPHY

Och när vi är inne på det – det är inte för sent att börja plugga. Allt fler börjar att studera senare i livet och det är kanske rätt smart och större chans att man väljer rätt då. Kanske lockar det inte att återigen leva på CSN-lån, men inget säger att du måste studera på heltid. Gå ned till halvtid på jobbet och läs på halvfart på universitetet. Eller läs en kvällskurs för att se om ämnet passar dig. Flexibiliteten på universitetet är rätt stor och du kommer med stor sannolikhet kunna anpassa studierna efter ditt liv.

Förresten, läs vår kollega om hur det var när hon började plugga.

5. Bli riktigt jäkla pang-kär

Nej, du måste inte redan ha hittat din soulmate när du fyller 30. Eller så trodde du att du hade gjort den men inser sedan att den du var när ni träffades är en helt annan person än du är idag. Kärlek har ingen ålder och kanske är du säkrare i dig själv nu och vet mer vad du faktiskt behöver istället för vad du trodde att du ville ha förut. Så bryt upp, gör slut, dejta, bli kär och låt livet rulla på. Dessutom, i dag finns det så många dejtingappar att det är lättare än någonsin att hitta rätt. Du behöver inte ens lämna soffan!

6. Tatuera dig

via GIPHY

Tatueringar är inte bara för folk som är unga och dumma. Tatueringar är i dag så pass vanliga att de inte ens är en grej längre. Så hann du aldrig med att tatuera dig när du var 20 kan du lika gärna göra det nu. Dessutom är chansen större att du tar ett moget beslut och gör något du faktiskt blir nöjd med livet ut.

Och du, här finns tips: 25 tatueringar för dig som älskar katter

7. Sätta gränser för din familj

via GIPHY

Okej, detta är en punkt du kanske önskar att du hade löst tidigare i livet men det kanske krävs några år för att orka. För en sak är säker: du väljer inte din familj, du föds in i den och du har tur om din familj är några du vill umgås med. Och om du redan tagit tag i att rensa ut vänner som stjäl din energi och ger ingenting tillbaka kan det vara dags att vända blicken mot familjen. Ens nära och kära ska ge en kärlek och gör de inte det spelar det ingen roll om de är familj eller inte – du behöver dem inte i ditt liv.

Inspiration: Hello Giggles

Foto: IBL

Relaterade artiklar
60 frågor alla borde ställa till sin bästa vän
14 saker som singlar är (sjukt!) trötta på att få höra
5 personlighetsdrag som mellanbarn oftast har – även som vuxna