Glöm G-punkten – det är C-punkten som gäller

Glöm G-punkten – det är C-punkten som gäller

Behöver vi ändra uppfattning om hur standardsexet ska vara? Allt pekar på det. Det är dags att bli expert på c-punkten – nyckeln till sann, sexuell njutning.

Länge har vi läst om hur vi ska upptäcka g-punkten, detta mystiska lilla område som sägs vara nyckeln till fantastiska orgasmer och som blev känt för ungefär femtio år sedan. Men vi vet inte om g-punkten i begreppets rätta bemärkelse ens existerar. Vad vi däremot vet är att många tjejer har svårt att komma med en manlig partner, mellan 18 och 34 procent, enligt studier.

Därför tror många av oss att den kvinnliga orgasmen är en komplicerad historia och att vi tjejer kanske får nöja oss med att vara utan. Vem har inte läst tips som att vi inte ska bry oss så mycket om att komma, att vi ska vara nöjda med att ligga ändå – det är inte målet som är det viktiga utan resan, och så vidare?

När tjejer onanerar får de dock oftast orgasm. Problemen uppstår när en manlig partner är med i leken. Tjejer som ligger med tjejer är ett undantag och en ljuspunkt i den deppiga statistiken – här är orgasmfrekvensen högre än i heteroförhållanden enligt en stor studie publicerad i The Journal of Sexual Medicine 2014.

”Den största skillnaden är att heterosexuella kvinnor är mer beroende av samlag för att få orgasm, i stället för förspel. Och i de flesta heterosexuella samlagsställningar kan en kvinnas anatomi i underlivet vara i vägen för en orgasm om det handlar om penetration”, säger läkaren Elisabeth Lloyd i The Journal of Sexual Medicine.

Så, har vi sex med fel fokus och fel teknik – helt emot våra fysiologiska möjligheter? Ja, det verkar så. Sexexperter har under lång tid försökt få oss att förstå att ytterst få tjejer kan komma utan att få klitoris stimulerad. Även de så kallade vaginalorgasmerna och g-punktsorgasmerna är egentligen resultat av indirekt klitorisstimulans, enligt forskare.

Missa inte! Starkare muskler ger mer sexuell njutning

Att klitoris måste vara med i matchen visste man redan på 1800-talet, då var den en självklar njutningspunkt. Men i takt med att den mansdominerade, kristna traditionen tog över vårt samhälle blev kvinnans orgasm mer ointressant och fokus förflyttades från klitoris till vaginan – det var där magin skulle ske.

Trots att det hänt mycket sedan 1971, när 41 procent av de tillfrågade svenska kvinnorna uppgav att de aldrig fått en orgasm enligt RFSU-tidningen Ottar, är det fortfarande alltför få som känner till hur viktig klitoris roll är för att det ska explodera.

– Det finns ingen g-punkt. Det finns en c-punkt – klitoris, konstaterar sexualforskaren Dr. Susan Oakley på Good Samaritan Hospital i USA som precis genomfört en stor studie med fokus på orgasmer och orgasmproblem.

Tjejer tror att de är onormala som inte kommer när de ligger – med killar som inte känner till spelreglerna. Så onödigt! Det är dags att vi en gång för alla lär oss att flytta fokus från g-punkten till klitoris. Klitorisfokuserat sex borde vara standard när vi ligger. Så hur kan du ha bättre sex med större chans att komma genom att fokusera mer på c-punkten? Läs vidare!

Läs även Ny forskning: Därför gör sex att du går ner i vikt

Rätt fokus

Vi behöver ändra vår inställning och se klitoris som nyckeln till klimax. Om män lär sig att klitoris behöver lika mycket stimulans som hans ollon för att vi ska njuta till max så kommer färre tjejer ha ”orgasmproblem”. Vi tjejer behöver våga visa eller säga hur vi vill ha det.

20-30 minuter

Så lång tid tar det ofta för hela vaginan ska vara med i leken. ”De flesta tjejer är inte ens så upphetsade som de skulle kunna vara innan det är dags för sex. De får ett par minuter av klumpig klitorisstimulans, några slickningar från en torr tunga… Så fort hon hunnit bli lite våt är det dags för påsättning. Inte undra på att sexologer tjatar om förspel och att fejkade orgasmer är vanligare än riktiga”, skriver författaren och sexologen Betty Dodson i sin blogg på Dodsonandross.com.

Läs även Singlar som är sportintresserade har större sexlust

Dela inte upp orgasmer i två läger

Att dela upp kvinnors orgasmer i två läger, vaginala orgasmer och klitorisorgasmer, är helt onödigt, enligt flera kända sexologer. Forskning har visat att de här orgasmerna egentligen är varianter inom samma system, och klitoris är inblandad i båda – direkt eller indirekt. Den så kallade vaginalorgasmen är också en klitorisorgasm, tack vare de cirka 8 000 nervtrådar som leder från klitoris och kommunicerar med hela området.

Upptäck sex på fler sätt

Vi är så fokuserade på att sex är lika med penetration men så behöver det förstås inte vara. Sex är så mycket mer! Smek varandra, använd leksaker, ha oralsex, onanera tillsammans… Möjligheterna är oändliga och ni kan båda uppleva lika fantastiska orgasmer oavsett om sexet inkluderar penetration.

Läs mer!

* Boken Clitoral truth: The world at your fingertips av Rebecca Chalker har hjälpt tusentals kvinnor sedan 2002. Finns att köpa här.

* Ladda ner den lilla bibeln och guiden Praktika för klitorissexrfsu.se.

* Sajten Dodsonandross.com drivs av författaren och sexologen Betty Dodson som varit en röst för kvinnors sexuella njutning i tre decennier. Här finns precis ALLT om orgasmer, sex och tjejers anatomi.

Missa inte!
Par som tittar på serier är lyckligare ihop
Äntligen reklam för mensskydd som visar blod
Bästa träningen för mage och lår (plus rumpan!)

Bildkälla Thinkstock