Gör du mer hemma? Därför ska du kräva cash av din partner

Gör du mer hemma? Därför ska du kräva cash av din partner

Drar du det tyngsta lasset i din relation? Då är det dags att tänka till hur ni fördelar pengarna – det är faktiskt höjden av romantik, och superviktigt för din framtid, menar experten. Här är hennes bästa råd.

Läs mer: Ekonomiexperten: ”Därför ska alla kvinnor ha ett fuck off-konto”

Undersökningar visar att kvinnor i heterosexuella relationer gör mest hemma. De tar 82 procent av föräldradagarna (även när kvinnor tjänar mer stannar de hemma mer), jobbar mer deltid för att ta hand om barn, och vabbar oftare.

– Alla har rätt att välja själva hur de vill fördela ansvar och sysslor inom sin familj. Men det gäller att vara medveten om att olika val ger olika konsekvenser, säger Elin Helander, aktuell med boken ”Hjärnkoll på pengarna” och kognitionsvetare på Dreams.


Tar den ena ett större ansvar för obetalt arbete så ska hen givetvis kompenseras.

Hon påpekar att om en av er tar mer ansvar hemma får den ofta lägre lön och sämre löneutveckling. Inte bara vid deltidsjobb, utan även annars – behöver man lägga mer energi hemma kanske man inte orkar ta en befordran eller kämpa för sin karriär. Och lägre lön ger lägre pension.

– Dessutom slår en eventuell skilsmässa mycket hårdare mot den som tagit mest ansvar för det obetalda arbetet. Jag tycker inte att det är okej att komma överens om en uppdelning som ger bra ekonomiska förutsättningar för den ena partnern men dåliga för den andra. Tar den ena ett större ansvar för obetalt arbete så ska hen givetvis kompenseras.

Den goda nyheten är att det går att fixa. Elin tipsar om att den som jobbar mer kan sätta över pensionsrätter till den andre (se hur hos Pensionsmyndigheten.se) och ni kan börja ett pensionssparande till den som jobbar mindre.

Man bör också sätta upp ett privat sparande till den som gör mer av det obetalda arbetet, och dessa pengar ska enbart tillhöra denne, så att hen får dem vid en eventuell skilsmässa. För att vara schysst mot sig själv och sin partner bör man se till att båda har en ekonomisk situation så att de kan klara sig på egen hand om något skulle hända.

Läs mer: Expertens råd: Här är lösningen på ansvarsstrulet hemme


Elins råd är att sätta er ner och gå igenom alla typer av sysslor ni som familj behöver utföra i livet, för att det ska funka som ni vill. Som att få in pengar från ett arbete, ta hand om ert hem och eventuella barn. Bestäm sedan hur ni delar upp det.

– Till exempel: ”om du jobbar mindre kan du ta mer av hemarbete, då tar jag något annat.” Och – tycker ni att det ni gör är värt lika mycket, då ska också pengarna som kommer in delas lika.

Det är faktiskt höjden av romantik att man vill att ens partner ska ha schyssta förutsättningar.

Men hur tar man upp det här? Det kanske känns som att man ligger i underläge, att man varit hemma mest, har minst fickpengar, och redan låtit det vara såhär i flera år. Man vill ju inte verka snål och oromantisk.

Det är faktiskt höjden av romantik att man vill att ens partner ska ha schyssta förutsättningar att klara sig bra i framtiden oavsett vad som sker. Om den ena går bort eller något händer vill ni att den andra ska klara av att till exempel bo själv med barnen och kunna ha kvar huset.

Behöver du fler argument? Visa på konsekvenserna av uppdelningen som den är nu, råder Elin, att den ger olika förutsättningar vid en separation eller när ni blir äldre. Säg till exempel: ”Om du går bort när vi är 60 år, då måste jag kunna överleva på min pension.”

– Utgå från hur det ser ut: ”Om vi gör så här, så påverkas jag så här, hur kan vi förhindra det?”. Det handlar om att skapa en bra framtid för er båda oavsett vad som händer – av kärlek till varandra.

Läs också: För första gången på tio år – kvinnors löner ökar mer än mäns

Foto: IBL