Guide: ALLT om sexting – varför, hur och med vem man ska sexta

Att sexta är ju lätt – eller? Kanske till och med tvärt om skitknepigt. Vad ska man skriva? Hur ska man tänka? Varför ska man sexta? Vi har pratat med en sexolog och fått svar på alla frågor.

Saga Alm Mårtensson är sexolog och KBT-terapeut. Vi har fullständigt överröst henne med frågor om det roliga, spännande och ibland knepiga ämnet sexting. För hur ska man egentligen tänka innan man skickar iväg ett hett mess? Och varför är det bra att göra det? Allt detta och mycket mer kommer du att få svar på i vår stora guide till sexting. Läs och njut.

Läs också: 5 tips för dig som är sugen på sex – men också är lat

Varför ska man sexta?

Man kan säga att sexting är en form av sex. Det är något du kan göra för att få njutning och känna lite pirr och lust. Men det är också ett bra sätt att bygga på din sexlust i ett längre perspektiv. För genom sexting kan du få utforska fantasier och drömmar och lista ut vad du vill och inte vill göra med en partner. Det bästa med sexting är att man dessutom inte alls behöver förhålla sig till verkligheten om man inte vill – du kan styra scenariot helt själv och få det precis som du vill, även om det är något du inte vill göra rent fysiskt sedan. Våga utforska!

Varför ska man sexta i en stabil relation?

Just sexlust i långvariga relationer är något som många funderar över, för som partners kan man ha olika mycket sexlust i perioder. Då är sexting ett bra sätt att låta sex ta plats i livet och vara närvarande även då man inte kan eller vill ha fysiskt sex med varandra. Dessutom kan det fungera som ett slags förspel och utöver det kan sexting användas för att uttrycka saker man kanske vill pröva framöver. Sexting är helt enkelt ett väldigt bra sätt att hålla igång sexlusten och njutningen.

Hur kan man sexta sitt ragg?

Sexting är ett bra hjälpmedel för att bygga upp en spänning. I en raggsituation kan det också vara en slags förberedelse på fysiskt sex du vill ha sedan och du kan föreslå saker du vill göra och samtidigt undersöka vad den andra vill, genom vad denne svarar. Det kan ses som ett sätt att lära känna en annan person sexuellt.

Läs också: Så flyttar du fokus till klitoris – och får fler orgasmer

Vad ska man aldrig sexta?

Det du aldrig ska sexta är det du inte är bekväm med själv. Om du till exempel inte vill kunna bli identifierad utifrån dina bilder så ta inte kort på ditt ansikte, tydliga tatueringar eller födelsemärken – allt som kan göra att du identifieras. Sedan är handlar även sexting om samtycke så det är inte okej att tjata på att någon ska skicka en viss sak eller svara, du måste respektera den andre parten.

Hur gör man om man känner sig lite osäker på hur man ska börja sexta?

Tänk på sexting som sex i den fysiska världen – oftast går man inte pang på från start utan det är något som går lite mer stegvis. Så gör likadant med sexting, börja lite stegvis, testa att skicka något som utforskar lite, försök se vad den andre är sugen på och låt det byggas upp över tid.

Hur svarar man på ett sext som kommer från ingenstans?

Förutsatt att du vill svara på det är det smart att fånga upp något i det som personen har skickat och bygga vidare på det. Se det som en tvåvägskommunikation och försök med bild och text visa olika saker som du vill göra eller fantiserar om.

Läs också: Tre olika KK-typer – så får du relationen att funka

Vad gör man om personen man sextar inte svarar?

Det kan finnas många olika anledningar till att någon inte svarar, personen kanske är upptagen bara. Men oavsett anledning är det viktigaste att inte tänka att det har med en själv att göra, för det är lätt att direkt börja älta att man kanske inte var bra eller snygg nog. Försök tänk bort det och tjata heller inte. Svara personen inte så tänk att du har gjort ett försök, det var modigt och bra men personen nappade inte så det är bara att gå vidare.

Vad gör man om ett sext hamnar i fel händer?

När du skickar ett sext med en bild så finns det alltid en risk att den sparas ned och skickar vidare – oavsett vilken app du använder för att skicka sextet. Är du orolig för det så tänk på att ta en bild där du inte kan identifieras. Men kom också ihåg att det är otroligt många som skickat sexts och det är inget fel med det. När ett sext hamnar i fel händer och sprids vidare är det lätt att personen på bilden känner skam – men det är den som sprider bilden som borde skämmas eftersom det till och med kan vara olagligt. Och då ska du alltid polisanmäla händelsen.

Vad är dina bästa sext-tips?

– Jobba med både bild och text och skicka bilder du själv gillar och gärna ur lite olika vinklar.

– Om du skriver ett sext så använd ett språk som du är bekväm med. Använd till exempel de könsord du vanligtvis använder – säger du ”kuk” så skriv ”kuk”.

– Undvik stereotypa uttryck och försök istället att göra sextet mer personligt och målande, utan att vara klyschigt, om vad du gillar och vill.

– Leta efter stavfel innan du skickar iväg sextet, det är lätt att det tar fokus från det du vill åstadkomma.

– Testa att använda rörliga bilder, som en boomerang eller video.

Läs mer:
Här är stjärntecknen som var mest otrogna under 2016
5 tecken på att din partner är alldeles för svartsjuk
Därför är morgonsex bättre än kaffe

Bildkälla: Thinkstock/IBL/Malin Falk