Har du svårt att bli kär? 5 tecken på att du är aromantisk

Har du svårt att bli kär? 5 tecken på att du är aromantisk

Vet du vad begreppet aromantisk betyder? Nej, det är inte samma sak som att vara asexuell – eller singel, för den delen.

Vissa blir kära hela tiden. För andra är det lite svårare. Och så finns det en del som aldrig får fjärilar i magen.

28-åriga Jenny från tyska Leipzig är en av dem. Nyligen träffade hon en kille ”som hade allt”,  åtminstone i alla andras ögon. Han var trevlig, härlig att umgås med och älskade henne verkligen. Problemet var bara att hon inte älskade honom, och så länge hon kunde minnas hade hon aldrig älskat någon annan heller.

Efter lite sökningar på Google hittade hon termen ”aromantisk” – och då föll allt på plats.

– Jag kände direkt att det stämde in på mig och blev så uppspelt över att ha ett sammanhang, säger hon, enligt tidningen Women’s Health.

Men vad innebär det egentligen att vara aromantisk? Enligt forskaren Bella DePaulo är den korrekta definitionen ”personer som upplever lite eller ingen romantisk attraktion till andra”, men det innebär inte att man inte dras till andra sexuellt. Dock är det relativt vanligt att de som definierar sig som asexuella även anser sig vara aromantiska, och vice versa.

Självklart innebär det inte heller att du som aromantiker inte kan uppleva kärlek till andra människor, eller njuta av att vara i en relation. Din upplevelse är bara lite annorlunda än andras.

Känner du igen dig? Det är viktigt att poängtera att begreppet täcker ett brett spektrum av känslor och ofta är olika från person till person. Många upplever också att känslorna förändras över tid, men det finns ett par kännetecken som de flesta aromantiker delar.


5 tecken på att du kan vara aromantisk 

1. Du kan inte relatera till romantik i film eller böcker

Nä, du gråter förmodligen inte när du ser The Notebook. Såklart betyder inte det per automatik att du är aromantiker, men du har överlag svårt att relatera till kärlek och romantik i populärkulturella sammanhang.

2. Du har hittat på en crush

Det är inte ovanligt för aromantiker att låtsas vara förtjusta i någon för att passa in, antingen i personer de känner eller kändisar.

– När andra berättar om sina kärleksfantasier med särskilda kändisar kan aromantiker försöka haka på för att passa in, men det känns inte naturligt, förklarar DePaulo.

3. Du får inte fjärilar i magen

Kanske har det pirrat i kroppen inför ett viktigt prov eller en arbetsintervju, men du har aldrig fått fjärilar i magen när du träffat någon du dejtar eller är intresserad av.

– Jag har känt attraktion, men aldrig på det sättet som andra verkar uppleva det. För mig är det alltid rätt tydligt att jag inte är kär, eller har en crush, säger Jenny.

4. Alla hjärtans dag är inte din grej

Det är många som inte gillar alla hjärtans dag. Du är dock snarare likgiltig inför högtiden och allt vad den innebär.

– Den kognitiva biten av romantik, att bli tagen med storm och utbjuden på en romantisk middag, är inte något som tilltalar aromantikern, berättar psykologiprofessorn Phillip Hammack.

5. Du umgås med andra utan att bli kär

Visst dras du till människor – du blir bara inte kära i dem. I din närhet finns såväl nära vänner som andra betydelsefulla personer med egenskaper du uppskattar. Det kan vara deras intellekt, personligheter eller utseende. Egentligen vad som helst!

Hit kan du vända dig

Vill du veta mer om vad det innebär att vara aromantisk? RFSL har en medlemsgrupp för personer som identifierar sig som asexuella och aromantiska. Här kan du träffa medlemmar för samtal och olika aktiviteter.


Läs mer:

Så kommer du dejta 2019 – enligt ditt stjärntecken

Därför borde du sluta leta efter din själsfrände

5 saker du (omedvetet) gör som kan få din partner att må dåligt

Foto: TT 
Källa: Women’s Health