Två män kramas under Pride-paraden i Pittsburgh.

Howie Dittman erbjöd gratis pappakramar på Pride

Scott "Howie" Dittman möttes av många hjärtskärande berättelser när han delade ut gratis pappakramar under Pittsburgh Pride. Nu vänder han sig till alla föräldrar: "Föreställ er att era barn känner sig så förlorade från er att de sjunker ihop i en fullständig främlings armar och gråter hejdlöst – bara för att främlingen bär en t-shirt där det står 'gratis pappakramar'".

Under Prideparaden i Pittsburgh, USA, var det flera mammor och pappor som medverkade på ett speciellt sätt. De delade nämligen ut gratis mamma- och pappakramar till alla som ville eller som var i extra behov av en sådan.

En av föräldrarna som deltog heter Scott ”Howie” Dittman och han skrev ett känslosamt Facebook-inlägg om sina upplevelser under paraden. Under dagen delade han ut hundratals kramar till både leende och gråtande hbtq-personer som många bar på hjärtskärande berättelser om föräldrar som övergett dem på grund av deras sexuella läggning.


När Howie Dittman kom hem på kvällen lade han ut två bilder tillsammans med bakgrundshistorien till två av dagens kramar på sin Facebook. Den första kramen kom från en man i femtioårsåldern. Han var 19 år gammal när han blev utslängd av sina föräldrar för att de fick reda på hans sexuella läggning. De har inte pratat med honom sedan dess. Dittman skriver:

”Han grät på min axel. Storgrät. Han kramade mig så hårt han kunde. Jag kunde känna en pytteliten del av den smärta som han bär med sig varje minut, varje dag. Han blev övergiven på grund av vem han älskar. Och den nionde juni deltog han i ett firande av kärlek när han plötsligt och fullständigt bröt ihop av en t-shirt som löd ’gratis pappakramar'”.

En man delar ut kramar under pride-paraden i Pittsburgh.

Foto: Denna Hayes

En annan kram kom från en kvinna i tjugoårsåldern. Hon hade sett Dittmans t-shirt från andra sidan gatan och tagit sig genom folkhavet för att nå honom.

”Hennes historia? Jag känner inte till detaljerna. Men jag vet att hon såg mig från andra sidan gatan. Jag märkte inget. När hon väl kom fram till mig hade hon tårar i ögonen. Hon stod framför mig och såg på mig med en blick av sorg och hjälplöshet som jag aldrig kommer att glömma. Hon kramade mig med all kraft hon hade. Och jag kramade henne tillbaka. Hon klamrade sig fast länge, smälte ihop med mig, och tackade mig tusenfalt. Och jag kan inte sluta tänka på henne. Vad hon måste gå igenom med sin familj… de som ska finnas där oavsett vad. Vem vänder hon sig till när hon behöver råd om kärlek, pengar eller bara livet? Vem delar hon gamla minnen med som bara hennes föräldrar kan känna till? Hur ser hennes jular ut? Hur ofta hoppas hon på ett telefonsamtal med villkorslös kärlek på andra sidan? Jag känner inte till hennes historia. Men det känns inte som en högoddsare att anta att hon har förlorat dem som borde älska henne mest och för alltid.”

”Var inte den föräldern”

Han avslutar det känslosamma inlägget med en uppmaning till alla föräldrar där ute. En uppmaning om att inte vara en förälder som gör så mot sina barn.

”Föreställ er det, föräldrar. Föreställ er att era barn känner sig så förlorade från er att de sjunker ihop i en fullständig främlings armar och gråter hejdlöst – bara för att främlingen bär en t-shirt om gratis pappakramar. Snälla, var inte en förälder som lägger en sådan börda på sitt barn. Jag träffade alldeles för många av dem, i alla åldrar, i dag.”

Och så erbjuder han sitt stöd till dem som blivit utstötta av sina familjer.

”Om någon händelsevis råkar känna någon av dessa människor, var snäll och hälsa att de alltid kan höra av sig till mig om de behöver en surrogatpappa att prata med.”

Howdie Dittmans inlägg har delats hundratusentals gånger och flera av USA:s största publicister har plockat upp hans berättelse, bland annat tidningen People och Fox News. Under tisdagen delade feministen Kakan Hermansson en av artiklarna på sin Facebook med en uppmaning till alla straighta:

”Hallå alla straighta! Läs det här! Så här ser vår familj ut ibland, sådana trauman bär många av oss på. Skitbra för er att läsa och förstå och bli bättre på att vara en bra hetero som jobbar emot homofobi.”

Foto: Denna Hayes

Läs mer:

Här är Sveriges alla Pride-parader sommaren 2019

De kämpar för att homosexuella män ska få ge blod