berätta könssjukdom

”Hur berättar jag för min partner att jag har en könssjukdom?”

Att få reda på att du har en könssjukdom är jobbigt nog, ännu värre om det är en som inte går att bota. Och hur berättar jag egentligen att jag har en könssjukdom för min partner?

Klamydia är den absolut vanligaste könssjukdomen. Varje kvart året dygnet runt, året runt smittas en person i Sverige av klamydia. Nu under sommaren är det ännu fler. Enligt Smittskyddsinstitutet anmäldes 37 700 fall av klamydia under 2012, vilket är en liten ökning mot tidigare år. Och det är bland personer mellan 15 och 29 år, som smittan är absolut vanligast – vi står för hela 90 procent av fallen! Tråkiga siffror, särskilt med tanke på att klamydia så ofta inte visar några symptom alls och att mörkertalet därför tros vara väldigt stort.

Men klamydia är inte den enda könssjukdomen du behöver oroa dig för i sommar. HPV-viruset, vilket är en förkortning av humant papillomvirus som betyder mänskligt vårtvirus, är mycket smittsamt. Nästan alla som är sexuellt aktiva och har varit det ett tag har redan HPV-viruset i kroppen, men oftast läker infektionen ut av sig själv utan att vi märker något. En HPV-infektion behöver alltså inte ge några symptom, och det är bara vissa typer av HPV som leder till kondylom eller riskerar att utvecklas till livmoderhalscancer. De allra flesta typerna ger inga symptom alls.

Eftersom klamydia trots allt är lätt att bota om det upptäcks i tid och du blir fullt frisk efteråt, kan det kännas som ett värre straff att drabbas av en HPV-variant som kondylom. Det är nämligen något som du måste berätta för din framtida partner eftersom risken att han eller hon blir smittad är överhängande. Gabriella, 26 vet hur det är.

”Att berätta för honom var jättejobbigt. Jag kände mig smutsig och oansvarig”

– Jag fick kondylom när jag var 22. Det kändes som världens straff då, men sedan läkte det ut och jag tänkte inte så mycket på det. Däremot så vet jag att jag kan smitta ändå, så jag har alltid varit väldigt noga med kondom efter det. Men när jag började dejta en kille som det blev seriöst med blev läget lite annorlunda. Jag insåg att vi antagligen inte skulle ha sex med kondom för alltid, för hur många par har det efter flera år tillsammans?, skriver Gabriella i ett mejl till Baaam.

– Att berätta för honom var jättejobbigt. Jag kände mig smutsig och oansvarig. Jag började gråta innan och han trodde att jag tänkte göra slut. När jag väl fick ur mig vad det handlade om tog han det mycket bättre än vad jag hade hoppats. Han tyckte förstås inte att det var jättekul, men han var glad att jag berättade. Och hur jobbigt det än var att göra det så var det nog ändå lättare att hantera då, än att han några månader senare skulle få ett ”oförklarligt” kondylomutbrott. Då hade nog reaktionen blivit annorlunda.

Det enda sättet att skydda sig mot könssjukdomar är att använda kondom. Då slipper du oroa dig, du slipper utsätta dig för risken att bli smittad och du slipper testa dig. Bara då kan allt härligt sommarsex vara precis så bekymmersfritt och njutningsfullt som du förtjänar. Och bara då slipper du berätta för framtida partners om gamla, tråkiga misstag.

Vill du göra ett klamydiatest hemma? Se hit!

Om du inte vill gå till en vårdcentral eller ungdomsmottagning och testa dig så kan du nu i de flesta landsting beställa gratis klamydiatest via nätet. Du får då hem ett test i ett neutralt, omärkt kuvert. I det ligger ett provrör som du kissar i, och oftast behöver du lämna ett slidsekretprov också. Sen skickar du in det, och du behöver inte ens betala porto. Inom ett par dagar får du svaret. Om du är smittad ska du söka upp en mottagning för behandling. All behandling och alla tester är alltid gratis.Tester kan beställas på Klamydiatest.nu

Läs även:
Sex saker tjejer önskar att killar visste om oralsex
Tre trick för att njuta mer när du onanerar
Så får du koll på klitoris – en gång för alla

Av: Johanna Frölander