Kommer du för fort? Här är 5 tips för att hålla längre

Vissa tjejer kämpar med att få en orgasm, andra kan komma redan efter någon minut. Här berättar experten hur du gör för att hålla längre – och komma skönare.

Läs mer: 6 tips för att ha nice sex i duschen – utan att slå ihjäl dig

För några år sedan kom artisten Missy Elliot ut med låten One minute man. Kontentan i låten var att Missy inte ville ha någon ”one minute man”, alltså en kille som kommer alldeles för snabbt under sex. Ofta är det just män som har problem med att komma för snabbt, och det anses av de flesta som något negativt att få orgasm efter bara någon minut. Men sanningen är att det också händer många kvinnor.

Enligt en studie från 2011 bland portugisiska kvinnor uppgav 40 procent av dem att de någon gång hade upplevt att de fått orgasm för tidigt vid sex. För tre procent av de tillfrågade kvinnorna var problemet kroniskt.

Astrid*, 22, är en av dem. Hon berättar att hon alltid får orgasm efter några minuter in i själva sexet, och när hon väl har kommit blir hon avtänd.

– Jag blir extremt kåt bara av själva förspelet och det räcker ofta med att jag har sex i några minuter innan jag kommer. Det kanske kan ses som ett lyxproblem, alla mina tjejkompisar är avundsjuka på mig till exempel, men jag tycker att det är tråkigt eftersom jag älskar att ha sex och gärna skulle vilja hålla på länge innan jag får orgasm. Men när jag kommer är det så intensivt att jag tappar lusten direkt efteråt och det känns obehagligt att fortsätta, säger hon.


Så vad finns det att göra? Ylva Franzén, erotikpedagog och författare till boken ”Orgasmera mera: Vägar till kvinnlig njutning” ger här fem råd.

Se över vad du äter

Få vet varför vissa har betydligt lättare att komma än andra, men det finns en del teorier. Ylva Franzén säger att det till exempel kan finnas ett samband mellan för tidiga orgasmer och vad du äter, speciellt om du äter en kost som leder till en hög histaminbildning (ett hormon och en signalsubstans som påverkar bland annat immunförsvaret och mag- och tarmsystemet).

Hon förklarar att det finns celler i kroppen som producerar histamin, till exempel i ollonet och klitoris. När vi blir upphetsade fylls de cellerna av histamin och när vi sedan får orgasm spricker de cellerna och histaminet läcker ut i kroppen. Det brukar kännetecknas av en varm känsla. Om vi har för mycket histamin kommer det ut i kroppen direkt vilket det normalt inte ska göra.

– Allergiker som tar antihistamintabletter kan faktiskt få orgasmproblem eftersom det reducerar histaminet i kroppen. Man kan också laborera med sin diet. Vad man kan göra är att äta mycket mat som innehåller en aminosyra som heter metionin som är bra för att motverka för tidig histaminbristning. Råkost är till exempel bra att äta då, men det är viktigt att gå till en specialist och få råd.

Läs mer: Onanera tillsammans med din partner – 7 sexiga tips

Använd stopp- och starttekniken

Den går ut på att du stannar upp precis innan du får orgasm, stimulerar på ett annat ställe ett tag för att sedan gå tillbaka till det du gjorde innan.

– Du får stoppa och göra något annat, smeka på något annat ställe och sluta med samlagsrörelserna och sedan gå tillbaka. Det är väldigt bra att göra så eftersom det driver ut endorfiner i kroppen och det blir mer intensivt när du sedan släpper på. En del gör det också för att få ännu starkare orgasmer, förklarar Ylva Franzén,


Variera ställningarna

– Ofta är det knutet till en viss samlagsställning eller att du har sex på ett visst sätt. Då får du helt enkelt gå ifrån det sättet, dryga ut på förspelet och experimentera så att du inte kommer så snabbt. Skifta fokus till din partner istället och ägna tid åt att stimulera hen på olika sätt, säger Ylva Franzén.

Läs mer: Vill du ha mer sexlust? Då måste du ta bort detta ur ditt liv

Testa att fortsätta

Även om det kan vara svårt för vissa, menar Ylva Franzén att det kan vara värt att fortsätta sexet och att försöka få till fler orgasmer. Att komma snabbt behöver inte betyda att sexet måste vara över. Tvärtom är det möjligt att få ännu starkare orgasmer om du fortsätter.

– Även om du i början känner att du kanske inte har så stor lust igen, kan du få ännu en orgasm som kan vara starkare än den första. Många kvinnor som kan få flera orgasmer säger till exempel att den första orgasmen bara är en i raden av flera som leder till att man får mycket, mycket mer intensiva orgasmer, säger hon.

Bli upphetsad igen

Det finns en del tekniker som gör att du blir upphetsad igen. Ofta beror det på hur du kommer första gången och vad ni använder för samlagsställning. Om det till exempel går för dig under penetration skulle ni kunna fortsätta samlaget genom att din partner kombinerar stimulans av klitoris, bröstvårtor eller något annat ställe som gör att du skulle kunna komma igen, tipsar Ylva Franzén.

*Astrid vill vara anonym och heter egentligen någonting annat.
Foto: IBL