
Laga ditt brustna hjärta – som en buddhist (jo, det funkar faktiskt)
Att få hjärtat krossat gör ont. På riktigt. En växande självhjälpstrend är att söka lindring i buddhismens lära om sorgehantering. Med de här enkla tipsen kommer du med stor sannolikhet snart må bättre. Utan vin och hetsiga sms – med tålamod och acceptans.
Andlighet utan flum, kryddat med en dos buddhism, i syfte att läka ett krossat hjärta? Kan det funka? Allt fler vänder sig till den egentligen allt annat än nya självhjälpstrenden, som nu blomstrar. I omtalade boken ”Love Hurts”, skriven av New York-baserade buddhistläraren Lodro Rinzler, får du tips som sägs göra skillnad.
– Jag tror på bön och meditation. Det är ett sätt att gå in i sig själv, och att söka svar i sig själv och det andliga, säger Charlotte Sander, relationsrådgivare och samtalsterapeut med stor erfarenhet av brustna hjärtan.

Vi går igenom några enkla, buddhistinspirerade tips om hur du läker ditt hjärta. Utan vin och sms, men med mycket tålamod och acceptans.
Bygg din motståndskraft
I boken ”Love Hurts” presenteras en strategi inom den buddhistiska läran som kallas “the four exhilarations”. Fyra enkla vanor som ska bygga vår inre motståndskraft och göra det lättare att hantera jobbiga saker som kommer i vår väg. Det handlar om enkla saker bra mat, sömn, meditation och träning.
– Att ta hand om dig själv, till exempel genom att äta bra och få mycket sömn är väldigt viktigt för att bearbeta sorgen och underlätta läkningsprocessen. Det kan naturligtvis vara svårt att äta rätt och sova bra när man är i den värsta fasen, men det hjälper, säger Charlotte Sander.
Hon avråder från att göra det som är så lockande för många av oss – att söka tillfällig distraktion och bekräftelse, genom att till exempel slänga sig in i nya relationer eller tungt festande. Det kan vara skönt för stunden, men det är tyvärr inte läkande.
Läs också! Poly, triad och öppna förhållanden – så funkar de nya relationerna
Våga möta smärtan
Att låta det göra ont är viktigt och det är också i linje med buddhismens syn på sorgehantering.
– Ensamhet och egentid kan vara så smärtsamt, men det är där läkningen finns. Våga vara ensam och låt det yttre få vänta, sätt allt annat på hold för en stund. Gå in i dig själv och prova att vara i smärtan istället för att fly från den, säger Charlotte Sander.
– Tänk att “Det här gör skitont, men jag tar det”. Om du inte möter smärtan nu så kommer du konfronteras med den senare, kanske blir du osäker eller svartsjuk i nästa relation.
Att vara i det som gör ont kan vara skrämmande. Charlotte tipsar om en tanketeknik som du kan testa.
– Föreställ dig att smärtan är en dörr som öppnas, och istället för att stänga den och fly ska du våga öppna och bara gå. Det kan ta tid och det kan vara läskigt, men i smärtan ligger läkningen.
Don’t text your ex (det är alltid en dålig idé!)
Idag är det lättare än någonsin att falla dit och kontakta den som valt att lämna. Men det är aldrig en bra idé.
– Du kommer inte att läka om du fortsätter att ha kontakt med ditt ex. Och man måste resepktera personen som valt att lämna. Är det klart och slut så är det klart och slut. Hur tungt det än känns så måste du bära din egen smärta, säger Charlotte Sander.
I ”Love Hurts” skriver Rinzler om just det här med att höra av sig till ex-partnern. Han menar att när vi gör det finns det sällan en konstruktiv och bra anledning, vi gör det snarare för att vi saknar det normala sättet att interagera med personen som vi saknar.
Psykologen: Därför faller du för svin (det är inte som du tror)
När du vill kontakta ditt ex rekommenderar han att du tar en paus. Har du något riktigt viktigt som du behöver säga, eller är det bara för att få uppleva en ytterst tillfällig lättnad? Var ärlig mot dig själv. Om anledningen är oklar så rekommenderar han en stunds mindfulness istället för ex-kontakt.
Det betyder: Bort med telefonen. Lägg handen på hjärtat. Gå in i dig själv. Om du föredrar en stunds motion är det lika effektivt, en pulshöjande powerwalk eller en löprunda är toppen.
Meditera mera
Den typ av meditation som ofta förespråkas idag, och som är väldigt lätt att testa själv, brukar kallas mindfulness. Det handlar om att genom medveten andning lära dig att vara fullständigt närvarande. Här och nu.
Rinzler rekommenderar att börja med tio minuter om dagen.
Sitt bekvämt, i lugn och ro. Andas naturligt, ingen överdriven djupandning, och fokusera på varje andetag. Lägg gärna en hand på magen för att underlätta ditt fokus. Om tankarna glider iväg och börjar formulera tankar styr du bara tillbaka fokus till andningen, och hur det känns i kroppen.
Missa inte: Må bättre med modern mindfulness – så här funkar det
Lita på att det blir bra till slut
Ett av bokens huvudbudskap är att “Oavsett hur det känns just nu, så kommer du att läka”. Det är viktigt att ha tålamod med dig själv och acceptera att det kan ta tid.
– Det är en sorgeprocess som man behöver gå igenom och hur lång tid det tar varieriar, inte minst beroende på hur kär man varit och hur länge man varit tillsammans men det har också att göra med var i livet man befinner sig. Om det är en jobbig skilsmässa, kanske med ekonomiska problem som behöver lösas, och man har tät kontakt så får såret inte någon möjlighet att läka i och med att man hela tiden blir påmind. Men jag brukar säga att om man inte mår bättre efter ett år, om man fortfarande är helt absorberad av personen ifråga, är det dags att söka hjälp. Då har man stannat i sorgeprocessen, säger Charlotte.
Koll på…
The four exhilarations
Fyra buddhistiska grundstenar som ska få ditt hjärta att läka, och som hjälper vid all typ av sorg.
1. Näring (bra mat!)
2. Sömn
3. Träning
4. Meditation
Läs också: Kom varandra närmare med tantriskt sex (det är inte bara för tanter)
Foto Thinkstock