Läsaren Maria: ”Jag och min make har en flickvän i smyg”

Baaam har träffat Maria som berättar om hur det är att behöva smyga för resten av världen. Varför? Hon och hennes make har en gemensam flickvän.

”Det är inga normala gifta par med bra jobb som lever poly, utan någon hippiegrej för folk i kollektiv på landet. Precis så brukar det låta. Man pekas ut som märklig och avvikande, vilken gör att många inte vill ”erkänna” att de är poly. Det gör att folk inte pratar om det, vilket leder till att samhället fortsätter tro att det är ovanligt. Men det är det inte, fler runt omkring dig än du tror, har mer än en partner.

Både jag, min make Peter och vår flickvän Sania är övre medelklass i Stockholm. Vi älskar kultur, konst, opera och reser mycket. Vi har chefsjobb med mycket ansvar och viss offentlighet och tyvärr så påverkar sånt här ens trovärdighet. Därför väljer jag att skriva detta anonymt. Just för att det finns väldigt mycket fördomar.

Jag har levt ihop med min man Peter i tio år och det var ungefär lika längesen som jag accepterade att jag inte enbart är heterosexuell. Vi levde helt monogama de första två åren, tills det plötsligt hettade till med en gemensam kompis på en middag och vi kände ”wow, detta gillar vi”. Sedan dess har vi träffat sju olika personer gemensamt, vissa mer seriöst och andra bara för att ha lite kul”.


Läs mer: Vilska, 27: Jag är gift med en man men har även en flickvän

”Jag och Peter är gifta, bor ihop och gör alla vardagssaker du kan tänka dig. Under de senaste två åren träffar jag även tre andra personer då och då. Det är vänskapsrelationer med sexuella inslag skulle man kunna säga. Men för ett år sedan träffade vi Sania, en driven och självständig person som vi båda föll för. Alla tre insåg snabbt att vi inte bara tyckte det var kul att ligga, utan vi ville vara en del av varandras liv. Idag har vi alla tre en fast relation.

Jag är en öppen person och skulle nog kunna vara öppen även med min polyrelation. Men min flickvän tillhör den arabiska kulturen, så för hennes skull måste vi vara diskreta. Hon är en karriärista som reser över hela världen i jobbet och utåt sett så är hon singel. Jag och min man driver båda företag, jobbar extremt mycket och är frivilligt barnlösa. Därför passar vi tre in i varandras liv så bra.

Mina närmsta vänner vet att jag har flickvän. Men varken min eller Peters familj vet om Sania. Det är inget medvetet val att hålla dem utanför, men jag känner bara, varför måste de veta? Vi har ingen särskilt nära relation i övrigt. Sania har varit med hemma hos mina föräldrar på deras gård och hälsat på, men då ”som en vän”. Det finns ju inte i folks värld att vi skulle vara ett par när jag har en make! På så vis är ju heteronormen väldigt tacksam. Det som känns lite wierd med att undanhålla är att ingen skulle ringa till min flickvän om det händer mig någonting allvarligt. Det känns verkligen konstigt”.


Läs mer: Sofia, 29: Jag har fyra partners – men kärleken tar aldrig slut

”För Peter är det svårt att öppet gå ut med att han har en fru OCH en flickvän. Han är VD på en advokatbyrå och skulle kanske inte tas lika seriöst om de visste. Han är rädd för att folk ska se honom som en mansgris. En som inte bryr sig om sin fru och hennes känslor. Men så är det inte, detta är ett gemensamt val vi har gjort. Ibland när någon nära vän till Peter har börjat få misstankar har han valt att berätta. Då blir ofta reaktionen ”fan vad najs, två brudar! Rena drömmen ju”. Medan tjejer snarare tycker det är konstigt och ställer frågor om svartsjuka och otrohet.

Själv skulle jag aldrig kunna vara otrogen eller ljuga. För mig handlar Poly om en läggning, jag vet inte varför jag blir kär i flera och inte ”nöjer mig” med en partner, det bara är så. Jag är sån. Jag skulle aldrig kunna lova en person att jag enbart vill vara med den för resten av mitt liv. Det är som om någon skulle säga ”du får bara äta en maträtt under resten av din livstid”, det går bara inte.

För mig är även den sexuella delen viktig. Vissa personer i poly-relationer vill enbart ha sex separat, medan andra vill ha sex alla tre. Jag går igång på att kolla på när de har sex med varandra, det är en stor del av upplevelsen. Både jag och min man har även sex på annat håll med helt andra personer. Ibland har jag träffat någon tjej som jag har sex med men som inte är intresserad av Peter, även om hon gillar honom som person.

Jag, Peter och Sania brukar oftast ses ihop, men om någon är bortrest så ses vi två och två. Jag är jättesällskapssjuk och vill inte sitta ensam hemma om Peter är borta. Jag älskar att umgås med folk och vill alltid ha någon av dem hos mig. Jag var nyligen bortrest på en långresa i USA och då umgicks bara de två. Vi skypade på kvällarna och de skickade en massa gulliga bilder. Det kan vara svårt för andra att förstå, men jag blir verkligen glad av att kunna se att de har varandra. Att se dem ihop gör mig verkligen lycklig”.

– Maria

*Personerna i texten heter egentligen någonting annat.

Foto: IBL