Linnéa Claesons 6 bästa råd till dig som blivit sexuellt trakasserad

Hon vägrar låta männen som fyller hennes inkorg med dickpicks och oönskade meddelanden vinna. Istället ger hon svar på tal – och hänger ut konversationerna på instagramkontot @assholesonline.

”Ville bara säga att du är Sveriges vidrigaste kvinna Linnéa. Trevlig kväll!”

”En lesbisk feminazi som du behöver bara få lite mer kuk!!!”

”Vill knulla dig baby”

… och så några okända mäns snoppar. Så kan en vanlig dag i 25-åriga elithandbollsspelaren och juriststudenten Linnéa Claesons inkorg se ut. Och så har det varit ända sedan hon var elva år.

– Just nu är det kaos för att jag synts mycket i media. Men jag har alltid fått ganska mycket. Ibland känns det som ”Jaha här är det en penis igen”, det blir nästan tröttsamt.

Kreativiteten hos vissa män när det gäller nättrakasserier verkar samtidigt oändlig. Det kan vara allt från att skriva ”dö din jävla fitta” till att bara skriva ”hej” – en gång i veckan i fyra år.

– Idag har någon lajkat 400 av mina bilder. Det plingar konstant i mobilen.

Vad de inte räknat med är att Linnéas kreativitet är lika stor – när det kommer till dräpande svar. Linnéa låter sig helt enkelt inte tryckas ner. Istället ger hon männen svar på tal, som 150 000 följare inspireras av på hennes instagramkonto @assholesonline.

– Det är mitt sätt att hantera det, jag tjafsar gärna emot och är uppkäftig i alla situationer. Och så skapade jag kontot för att jag ville lyfta upp hur det ser ut. Jag tror att de som följer mig först skrattar, sen tänker till och börjar fundera på hur de kan förändra. Det är dit jag vill komma.


När Linnéa spelat tv-matcher ökar alltid mängden meddelanden, ofta till 10-20 om dagen. Men hon vill inte gå med på att idrotten skulle vara förklaringen (även om hon ser många andra ojämlika tendenser i den, som att det där är okej för män att få mer betalt, eller att säga att män är bättre).

– Alla sorters kvinnor får ta emot sådana här meddelanden. Jag får mejl varje dag från andra som drabbas. Det kan vara 65-åriga kvinnor eller tjejer som går i sjuan, kända som okända. De som idrottar och de som inte gör det.

Och det är alla sorters män som skickar, från alla yrkesgrupper, åldrar och etniciteter.

– Många vill skylla på enslingen som sitter i sin mammas källare. Vissa försöker ringa in det till att det bara är personer som inte kommer härifrån. Men det är absolut inte så det ser ut. Personen kan vara vd eller arbetslös, singel eller gift sedan länge. Men, majoriteten är män. Jag tycker att det är viktigt att få säga det utan att folk ska skrika: ”inte alla män”. Det finns massor av killar som är omtänksamma – även om det vore positivt om de var fler – men det är inte poängen. Det här handlar om att vi lever i en värld med en skev kvinnosyn.


Det händer att folk skriver till henne och säger: ”Men, jag får aldrig några dickpicks – varför får du?”, ”Varför inte bara skita i dem? De är inte värda din tid!” eller ”Men det här kontot gör ju att du får fler meddelanden!”.

– Det blir en form av victim blaming. Jag ska begränsa mig för att inte bli utsatt, istället för att vi jobbar på att människor inte ska kränka andra. Men det är inte mitt ansvar att flytta mig från den offentliga sfären. Det blir en demokratifråga. Om alla som tar plats får så mycket skit att de stänger av sin blogg och gör sina konton privata, då handlar det om vilka som får höras och prata i vårt land. Då har vi ett väldigt stort problem.

Dessutom, tillägger hon:

– För att förändra kan vi inte alla bara ignorera och blockera. Vi måste debattera, riva ner strukturer och bygga nya. Kvinnor före oss har slagits för att vi ska få rösträtt, få utbilda oss och jobba, inte ägas av våra män – nu är det vår tur.

Men, hur orkar hon?

– Jag måste orka. Till och med när jag blir rädd så måste jag vara modig, det här är så pass viktigt. Det kommer en generation efter oss som inte ska behöva vara med om samma saker som vi. Ibland tar jag illa vid mig, och jag bejakar den känslan. Jag vill bli förbannad. Jag hittar ett driv i det.


Men varför gör killarna så här? Vad vill de uppnå? Linnéa räknar upp flera faktorer: makt, kontroll och en skev syn på kvinnor, sex och samtycke.

– Jag tror porren har en stor roll, och det är problematiskt att den utvecklas till att bli mer våldsam och att kvinnors underordnade sexualiseras. Jag tror att skeva samhällsstrukturer bidrar till en dålig kvinnosyn där kvinnan objektifieras och hennes värde förminskas. Och jag tror att vissa vill kränka. Dessutom har vi i samhället en väldigt märklig attityd kring sex och samtycke. Vi håller på och luddar i det ämnet som om det finns gråzoner, som om det inte är glasklart, vilket jag tycker att det är.

En av de vanligaste frågorna Linnéa får är: ”Hatar du alla män?”.

– Jag tycker det är jävligt löjligt faktiskt, jag har aldrig sett någon fråga en man som har knivhuggit sin fru till döds: ”Hatar du alla kvinnor?” Det är helt sjukt egentligen att folk som säger att jämställdhet vore schysst alltid ska få frågan om de hatar alla män. Det måste man väl utgå ifrån att säger jag att sexuella övergrepp inte är okej i verkligheten eller på nätet så är det vad jag menar, inget annat.

Killar måste ta ansvar för hur de kan uppfattas slår Linnéa fast. Som att inte gå två meter bakom en tjej hem från bussen mitt i natten. Det här är något många killar blir upprörda över, berättar hon. De är ju ”schyssta” – varför ska de behöva ändra sig?

– Det är såklart tråkigt för dem att de uppfattas fel, men det kanske är värre för tjejen som är rädd för sitt liv. Vi kvinnor har fått inmatat i våra huvuden att vi ska vara rädda och försiktiga, istället för att ansvaret läggs på män. Då blir resultatet att män istället får ta ansvar för att kvinnor inte ska vara rädda.


Råkar du ut för sexuella trakasserier? Här är Linnéas råd till dig:

– Hitta ett sätt att hantera det på som känns bra för dig.

– Ignorera och blockera om det känns rätt, be någon dra åt helvete, svara något kul.

– Berätta för någon du litar på. Är du ung så berätta för föräldrar eller annan vuxen, är du äldre så involvera en kompis.

– Du ska inte behöva stå ensam. Prata om det så blir det tydligt att det inte är hos dig problemet ligger – utan hos männen.

– Inse att du inte gjort något fel. Det är inget fel på dig och du behöver inte ändra på dig. Du ska inte behöva ta någon skit.

– Spara skärmdumpar som bevis och polisanmäl.