Ljuger din partner? Lär dig kroppsspråket som avslöjar en lögnare

Experten tipsar om vanliga missar som kan avslöja om det är osanning i luften.

Text: Hege Løvstad Toverud, kk.no

Läs också: 30 sandaler som är så snygga att du kommer stirra på fötterna hela sommaren

Nej, det är kanske inte så tydligt som Pinocchios näsa. Förändringarna är för små för blotta ögat, men de finns där. Signalerna som avslöjar att någon ljuger alltså.

Var exempelvis lite extra vaksam när du sitter och pratar med någon som uppenbart härmar ditt kroppsspråk. Som att lägga benen i kors strax efter du gjort samma sak, eller rör vid håret precis som du. Ny forskning visar nämligen att kopiering av kroppsspråk kan vara ett tecken på att någon ljuger.

När 92 studenter deltog i ett samarbetsprojekt mellan Aarhus University och Arizona State University blev detta extra tydligt. Deltagarna pratade tillsammans två och två och blev filmade. I en av konversationerna blev en av dem dessutom ombedd att ljuga. Filmerna visade sedan att de personer som hade blivit beordrade ljuga i stort sett kopierade kroppsspråket hos den som de försökte övertyga.


Grethe Holtan, specialist på kroppsspråk, författare och föreläsare, tycker att resultaten är spännande. Hon tror att den här typen av ”spegling” kan vara delvis medveten, eftersom reflexen är något som händer naturligt mellan människor som gillar varandra.

– Det är lättare att ljuga för en person som gillar dig. De är mindre skeptiska till vad du säger och inte så benägna att kontrollera att det som sägs är korrekt. En bra lögnare känner av detta, och kommer att lägga tid och kompetens på att utnyttja det.

Men hur kan man skilja mellan de omedvetna speglingarna och de som vill manipulera?

– Om speglingen är överdriven, varar för länge eller verkar onaturlig, då bör du testa den med några onaturliga rörelser. Lita på din intuition. Och tänk på att bara kroppsrörelser inte räcker för att dra slutsatsen att någon ljuger. Du måste läsa in mer signaler i sammanhanget och tolka fler reaktioner på vad du säger, säger Holtan.

Läs också: Dolda funktionen – så gör du om din Iphone till ett överfallslarm


3 tydliga tecken på att någon ljuger

Undvikande beteende

Den som ljuger håller mer avstånd än vanligt och brukar undvika ögonkontakt. Personen byter gärna ämne snabbt och kan verka lättad om du också börjar prata om annat.

Det tar tid att ljuga

En lögn måste ju uppfinnas och repeteras för att fastna i både avsändarens och mottagarens minne. Det tar lite extra tid, kräver upprepningar och extra tankekraft. Den som ljuger behöver sannolikt tänka efter en bråkdels sekund innan osanningen levereras. Ofta tittar personen lite till vänster precis då, eftersom högra delen av hjärnan är upptagen med att processa informationen, menar Holtan.

Dölja och gömma

Kroppsspråket och gesterna går ofta samma ärende som lögnen, det vill säga att de försöker dölja något. Var vaksam om personen försöker gömma sin kropp, kanske under en filt eller kudde, döljer sina händer eller hänvisar till saker utanför sitt fysiska område, till exempel en annan yta i rummet.

Foto: IBL