Nadja efter vännens svek: ”Jag vill göra slut men vet inte hur”

Nadjas och Saras vänskap krackelerade och hämtade sig aldrig. Men för Nadja var det lättare sagt än gjort att avsluta vänskapen. Vad säger man egentligen till en vän som svikit en?

Läs mer om vänskap: Frida, 30, gjorde slut med sin vän: ”Vänskapen hade blivit destruktiv”

En del vänskaper har stormiga slut. Trots att man funnits där för varandra och skrattat och gråtit tillsammans kan konflikter slita vänskapen i stycken. Det hände för Nadja och hennes vän Sara.

Nadja och Sara träffades när de båda jobbade som barnflickor i Stockholm. De blev nära vänner men hade alltid en stormig vänskap som kantades av meningsskiljaktigheter. Efter att Nadja träffat sin dåvarande pojkvän flyttade hon till Umeå och Sara följde snart efter. De bodde alla tre tillsammans och Sara blev snabbt nära vän med Nadjas pojkvän. När relationen knakade i fogarna gjorde Nadja och pojkvännen slut – och Sara tog hans parti.

– Jag kände mig lämnad, ensam och ledsen. Hon var min kompis och jag hade kämpat för henne. Hon har sagt många gånger att jag inte släpper in människor och inte visar när jag behöver stöd. Med när jag behövde hjälp lämnade hon mig, säger Nadja.


I Umeå hade hon bara ex-pojkvännen, hans vänner och familj och Sara och staden kändes allt mer främmande.

– Jag vågade inte gå på stan för jag var rädd för att träffa dem. Jag valde att flytta hem till Luleå och sa inget till någon eftersom vi inte hade någon kontakt då.

Nadja åkte hem med ett brustet hjärta och en krossad vänskap. Att flytta var hennes sätt att avsluta vänskapen, ett statement. Men att släppa Sara var inte så lätt som hon först trodde.

– Jag skulle gå genom eld och vatten för henne. Det som gör så ont är att det inte är ömsesidigt.

I samband med en resa till Umeå besökte hon butiken som Sara drev. Nadja var arg efter sveket med pojkvännen, Sara var arg efter Nadjas tysta flytt.

– Vi pratade länge om vad som hade hänt och landade i att allt egentligen var ett missförstånd. Jag tänkte att vi hade löst mycket. För mig var det en jättestor revansch att åka dit och träffa henne.

En vänskap som fått livet åter trodde Nadja. Men efter stöttande sms om att hon fanns där för Sara krackelerade relationen åter igen.

”Du måste inte känna att du behöver finnas där för mig, för vi behöver inte varandra.”

Så löd svaret från Sara.

– Hon sa att vi känner inte varann längre, du känner inte mig och jag känner inte dig och för att det ska funka måste vi lära känna varann på nytt. Att höra det stack kniven i hjärtat, säger Nadja.


Nu befinner sig de båda ex-vännerna i ett kyligt ingenmansland. Utan kontakt men utan ett tydligt avslut.

– Jag har funderat på att skriva ett brev och skicka med gamla bilder på oss och göra ett avslut men vet inte hur man skriver. Eftersom vi inte har någon kontakt i dag känns det nästan löjligt.

Eftersom de hade en fin vänskap i början har Nadja svårt att släppa taget om sin vän. Hon har hållit fast vid hoppet att de någon dag kan hitta tillbaka till vänskapen de en gång hade men chanserna för det ser allt mer dystra ut. I dag ser Nadja två möjliga scenarion. Antingen avslutar de vänskapen helt eller så behöver Sara söka upp Nadja och be om ursäkt.

– Jag kanske är olyckligt kär, fast vänskapskär.

Nadja och Sara heter egentligen något annat.
Foto: Shutterstock/IBL