Poly, triad och öppna förhållanden – så funkar de nya relationerna

Kärlek behöver inte innebära mamma, pappa, barn. Det vet vi. Men vad innebär det egentligen att vara polyamorös? Och vad är en triad? Här är en liten ordlista.
0:44

Efter reklamen: 7 kändisar som ska ha levt i öppna förhållanden

(0:44)

En kärleksrelation. Något som vi svenskar från födseln lär oss innebär tvåsamhet. Kille och tjej. Tjej och tjej. Kille och kille. Men det är lågt ifrån så verkligheten ser ut. Idag finns mängder av olika flersamma relationer som innefattar fler än två personer, så kallade poly-relationer. Poly betyder ”fler” och kommer från grekiskan. Här är allt du behöver veta.

Läs även: Jag är gift med en man men har även en flickvän

Polyamorös

Att vara polyamorös innebär olika för olika personer, vissa ser det som en identitet, andra som en läggning. Den som är polyamorös kan vara kär i flera olika personer samtidigt och känner inte att denne behöver begränsa sin kärlek till en person.

Läs även: Sofia, 29: Jag har fyra partners – men kärleken tar aldrig slut

Poly-relation

En poly-relation kan vara en kärleksrelation eller en sexuell relation där fler än två personer är inblandade. Det kan se olika ut, till exempel att ett par har varandra men samtidigt har enskilda relationer med olika personer vid sidan av. Det kan även innebära flera personer som har ett förhållande med varandra.


Triad

När tre personer är tillsammans kallas detta för en triad. Alla triader ser olika ut, i vissa fall ser två stycken sin relation som den primära, men att de båda två har en gemensam flickvän/pojkvän. I andra fall ser alla tre i relationen alla partners som lika primära och viktiga.

Polygami

Innebär att vara gift med flera, alltså månggifte. I Sverige är polygami idag olagligt, vilket det också är i stora delar av världen. Månggifte är vanligast förekommande i Västafrika och är då oftast baserat på ekonomiska och sociala skäl snarare än kärlek och sexualitet.

Primära och sekundära relationer

Att ha primära och sekundära parters innebär inte att du behöver ha mindre känslor för de sekundära personerna, utan snarare att du till exempel lever och bor ihop med en person som ses som din primära partner medan ni båda har en partner som ni träffar då och då och som då blir den sekundära partnern.

Öppet förhållande

En typ av poly-relation. Men många som lever i öppna förhållanden skulle dock inte beteckna sig som poly. Att ha ett öppet förhållande innebär att tillåta kärleksrelationer eller sexuella förhållanden utanför den primära relationen. Syftet med ett öppet förhållande kan till exempel vara en önskan om att ha större sexuell frihet eller att skydda en relation från den påfrestning som det upplevs innebära att behöva säga nej till frestelser. Enligt RFSU är öppna förhållanden den vanligaste formen av polyrelationer.

Foto: IBL
Källa: RFSU