Håller dina relationer aldrig längre än några månader?

Relationsexperten: Därför klarar du inte av att ha en långvarig relation
Att ta relationen från dejtande till något seriöst är inte det lättaste, och för en del håller det aldrig längre än ett par månader. Här är sex möjliga anledningar till att du har svårt att ha en långvarig relation.
Håller dina relationer aldrig längre än några månader?
Läs mer: Distansförhållande? Så håller ni ihop – fast ni är isär
Ni ses regelbundet, pratar med och sover ofta hos varandra och får känslor. Men det håller aldrig längre än ett par månader. Relationen hinner aldrig riktigt bli stadig och dina förhållanden är alltid korta. Känner du igen dig?
Cecilia Salamon är relationsexpert och journalist och är aktuell med boken ”Fuckboy – praktisk handbok i konsten att dejta”. Tillsammans med illustratören Louise Winblad har hon skapat en bok full med personliga reflektioner, träffsäkra illustrationer och handfasta tips att ta med sig i relationer och dejtande.
Här delar Cecilia med sig av sex möjliga anledningar till att du inte får de långvariga relationerna att fungera.
Du kan inte kompromissa
Du har blivit bekväm med din vardag, ditt hem och dina rutiner. Även om du ser dig som en person som är ”easy going” så blir du stressad av tanken på att någon annan ska komma och röra om i dina planer. Du kan inte tänka dig att rucka på din löprunda på morgonen, sluta kolla på fotboll varje söndag, följa en ny tv-serie eller äta mer vegetariskt.
Du klarar inte av att vardagen ibland är osexig och trist
Du är en romantiker och har höga krav på kärleken och den du träffar. Du vill att allt ska kännas perfekt och vara kul och spännande – hela tiden. En grå vardag när du ser din nya kärlek i slafsiga mjukiskläder, smaskande framför teven, bestämmer du dig för att det inte kommer att funka den här gången heller. Din oförmåga att vänta ut ”dipparna” gör att relationerna aldrig håller mer än max ett par månader.
Läs mer: Kom närmare din partner – 25 frågor som fördjupar er relation
Du kan inte motstå frestelser
Hur förälskad du än är så kan du inte hålla dig i skinnet när du är ute och ser en söt kille eller tjej som ler mot dig. Du tror att gräset alltid är lite grönare någon annanstans och vill hålla alla dörrar öppna. När du går ut och festar får du minnesförlust och glömmer bort att du faktiskt redan träffar någon, för att nästa dag vakna upp med ångest och samvetskval.
Du känner dig kvävd
Så fort det första förälskelsepirret har lagt sig börjar du känna dig rastlös. Du får panik av tanken på att vara ”fast” med en person som dessutom har åsikter om hur du väljer att leva ditt liv. Kanske börjar du provocera fram bråk för att få en chans att slippa ur relationen så att du kan återgå till ditt gamla fria (och ensamma) liv.
Missa inte! Kalla händer och hudproblem – 11 vanliga problem som kan bero på stress
Du är livrädd för att bli sårad
Ni kanske ses någon eller några gånger i veckan, sover med varandra och ser på film. Men så fort frågan om er relationsstatus kommer på tapeten skämtar du bort det eller duckar. Du ser ofta till att dejta flera personer parallellt och att aldrig bli för känslomässigt engagerad i någon. Om en relation börjar knaka i fogarna ser du till att dumpa illa kvickt – allt för att själv slippa bli dumpad. Du visar upp en fasad utåt och får ofta höra att du inte släpper in folk. Tanken på att visa dig sårbar gör dig livrädd.
Du är inte medveten om ditt bagage
Du följer samma dejtingmönster om och om igen, och dina vänner himlar med ögonen bakom din rygg. Alla ser detta utom du själv. Att man beter sig på ett visst sätt i relationer är ofta en spegling av ens uppväxt. Har du inte koll på ditt bagage från barndomen kommer du fortsätta att göra samma misstag om och om igen.
Foto: IBL/Shutterstock, Bookmark förlag







