RFSU vill uppmärksamma graviditet i ny kampanj

RFSU vill visa en ärligare sida av att ta ett graviditetstest

Att bli gravid – eller inte vara det – kan innebära en mängd olika saker. Det vill RFSU lyfta fram i sin nya kampanj.

Att kissa på stickan och få svaret att man är gravid behöver inte bara innebära lycka. Och det vill RFSU skildra i en ny kampanj där ofrivillig barnlöshet, en oplanerad graviditet och känslan när man till sist lyckas bli gravid får synas.

– För vissa är graviditet förknippat med en lång kamp, för vissa är det en framtidsdröm och för andra är det något man inte alls kan tänka sig. Verkligheten ser olika ut för alla och det måste vi skapa utrymme för. Genom att fortsätta arbeta för en mer nyanserad och inkluderande bild hoppas vi i förlängningen kunna skapa ett mer öppet samtal kring fertilitet och resan att bli gravid som ser så olika ut, inte minst känslomässigt, säger Jessica Åström, produktchef på RFSU AB.


Kampanjen är en del av RFSU:s arbete för att bryta myter och tabun kring graviditet och sex. Att det finns föreställningar om hur det där ögonblicket när man får veta att man är gravid är något även barnmorskan Asabea Britton (läs vår intervju med henne här!) märker när hon på instagram skriver om graviditet.

– Tankarna och förhoppningarna när en tar ett graviditetstest skiljer sig åt otroligt mycket beroende på vem som tar testet och vart den personen befinner sig i livet. Ändå så matas vi av en ensidig bild av vad det innebär att få ett plus på stickan, en bild som många inte kan relatera till. Jag tycker det är viktigt att lyfta fler perspektiv för att skapa en öppnare, mer inkluderande dialog om dessa frågor, säger Asabea.

Läs mer:

Barnmorskan Asabea upplyser om kvinnokroppen på Instagram: ”Folk kan förvånadsvärt lite”
19 appar alla blivande föräldrar behöver – från graviditet till bebis
18 frågor och svar om abort – barnmorskan berättar allt

Foto: RFSU