Så får du koll på klitoris (en gång för alla!)

Så får du koll på klitoris (en gång för alla!)

Vad vet du egentligen om klitoris? Inte så mycket? Du är långt från ensam. En studie har faktiskt visat att tjejer inte är bättre än killar att lokalisera klittan.

Studien vid Wisconsin university i USA visade att tjejer inte var bättre än killarna på att lokalisera klitoris. Det här är inte bra! För om inte ens du vet var din klitoris är, hur ska du kunna förklara för en partner vad hen ska göra med den? Och okunskapen medför att många av oss inte får utnyttja alla sköna funktioner som den här lilla delen av kroppen har att bjuda på.

Läs även: Är jag normal? Det här projektet vill visa hur f*ttor verkligen ser ut

Sexologen Saga Alm Mårtensson tror att bristen på kunskap om klitoris har mycket att göra med att kvinnors sexualitet betraktas som passiv.

– Bilden är att det inte händer så mycket i kvinnans kön och där stämmer inte riktigt klitoris in. En kvinna kan ju i princip få stånd, klitoris har massor av nervtrådar som fylls med blod.

Som Saga Alm Mårtensson säger får vi tjejer faktiskt stånd när vi blir upphetsade. Klitoris sväller och styvnar, inte helt olikt det manliga ståndet. Det här är inte något som diskuteras vare sig i tjejgänget eller på sexualkunskapen. Frågan är om lärarna nämnde klitoris överhuvudtaget. Inte konstigt att vi har så dålig koll.

– När vi säger klitoris så pratar vi lite felaktigt eftersom man bara menar klitorisollonet. Sen finns ju skänklarna som sträcker sig nedåt och nervtrådar som går ner på låren, berättar Saga.

Det bästa med klitoris är att den bara har en enda funktion, och det är att ge dig njutning.

Det som syns mellan blygdläpparna är alltså bara toppen av isberget, ditt ”ollon”. Klitorisollonet täcks av en liten huva och under huden fortsätter klitoris i ett 2–3 centimeter långt skaft som viker av bakåt i två ben. Där har du det som kallas för skänklarna. Utseendet på den lilla knappen vi ser skiljer sig från person till person.

– På något sätt tror vi att våra kön ska se likadana ut, men könen ser ju olika ut på olika personer. Våra ansikten ser ju också olika ut, säger Saga.

Det bästa med klitoris är att den bara har en enda funktion, och det är att ge dig njutning. Rätt fantastiskt, eller hur? Klitorisstimulans är också det främsta sättet för merparten av alla tjejer att få orgasm under sex. Med andra ord är det läge att få koll på din klitoris, om du inte redan har det.

Läs även: Hejdå höstrufs! 12 frisyrer som funkar under mössan

Börja med att själv ta reda på hur du vill bli smekt och berörd. Saga menar att nyckeln till bra sex börjar med dig själv.

– Ibland är det lite invecklat med sex. Man kan vilja ha det på olika sätt i olika situationer. Ibland är det skönt med någon som smeker hårt, ibland är det skönt med någon som nuddar lätt. Ta reda på själv vad du tycker om. Vet vi själva är det lättare att kommunicera det till eventuella partners.

Foto: Thinkstock