ANNONSSAMARBETE MED GOFRENDLY
Så hittar du nya vänner i vinter

Så hittar du nya vänner i vinter

Ulrika och Claudia träffades för allra första gången över en lunch. Men redan nästa gång de sågs startade de företag tillsammans. I dag driver de Sveriges största digitala community för kvinnor, GoFrendly, där de hjälper medlemmarna att hitta nya vänner via sin app.

Som ung finns det ofta fler naturliga mötesplatser men i vuxen ålder kan det vara svårare att hitta vänner. Framför allt om man letar efter några som man vill dela ett nytt intresse eller en speciell aktivitet med.

– Med GoFrendly finns inga begränsningar för vad du kan göra, det är helt upp till dig. Vi ser till exempel att många startar bokklubbar, träffas i gäng för att laga middagar tillsammans, de skapar aktiegrupper, hittar träningskompisar – eller bara ses för spontana after work-träffar, konstaterar Claudia.

– I och med att vi har över 130 000 medlemmar i Sverige så finns det uppenbarligen ett stort behov för kvinnor att träffa nya vänner, konstaterar Ulrika.

TRÄFFADES ÖVER EN LUNCH

Det var via en Facebook-grupp som Ulrika Lilja och Claudia Gård fick kontakt för fem år sedan. De sågs över en lunch, och blev där och då inte bara vänner utan bestämde sig också för att tillsammans grunda GoFrendly, där Claudia även är vd.

Hur kom ni på just den idén?

– Vi började prata om hur svårt det är att träffa nya vänner eller likasinnade, och då började vi också fundera: Vi kan ju inte vara de enda som känner så här? Så nästa gång vi sågs satte vi igång, berättar Claudia.

– Det var ju många som använde dejtingappar för att hitta kärlek, så vi tänkte – varför inte skapa en som hjälper dig hitta vänner?, fyller Ulrika i.

SER NYA BEHOV AV ATT TRÄFFA VÄNNER

I oktober 2016 lanserades den första versionen av appen som riktar sig till kvinnor över 18 år. Användaren skapar en profil, fyller i information om sig själv och får då ta del av ett flöde av personer med liknande intressen, som man kan ta kontakt med. Det går också att skapa evenemang eller delta i andras aktiviteter.

– Det är mycket som kan hända i livet. Man kanske flyttar, får barn, plötsligt blir singel när alla andra vänner är i relationer eller blir intresserad av en viss hobby. Det kan ge ett nytt behov av att träffa nya vänner, utanför sin befintliga bekantskapskrets. Och där kan vi vara till stor hjälp, säger Ulrika.

– Vi hjälper dem med att göra vad de själva vill med livet. Utforska nya intressen, åka iväg på resor, hitta en träningspartner – oavsett vad det nu är som de vill göra, dessutom bidrar vi till en långvarig positiv påverkan på samhället, det man brukar kalla social impact, förklarar Claudia.

ETT STARKT TEAM

Hur är det att driva det här företaget tillsammans?

– Det bästa är att vi är väldigt lika när det kommer till synen på entreprenörskap samt vilka mål och visioner vi har. Men vi har ibland olika idéer om hur vi ska ta oss dit, vi kan se det från olika håll – och det stärker oss som team. Vi är också i samma fas i livet, det gör att vi har stor förståelse för varandras jobb- och familjeliv, berättar Claudia.

Men vad händer om ni tycker olika?

– Vi är faktiskt för det mesta överens. Men ibland, även om det är sällan, så skärper någon av oss tonen. Då förstår vi att det är extra viktigt för den av oss som gör det, och den andra rättar sig efter det. Vi har ingen prestige, vi vill bara det bästa för vårt företag, säger Ulrika.

FÖREBILD SOM KVINNLIG VD

Att vara kvinnor i en mansdominerad techbransch – som det ju faktiskt handlar om när man utvecklar en app – är inte helt enkelt. Men kan ändå vara en fördel anser de båda.

– Vi ser andra behov på marknaden och det öppnar upp för nya bolag, det kan även ge fördel för att få PR eftersom kvinnliga tech-entreprenörer fortfarande är mindre vanligt, säger Ulrika.

– Det är dessutom betydelsefullt att vara vd, kvinna och ha en annan etnisk bakgrund i tech-branschen. Jag vill vara en förebild och inspirera, understryker Claudia.

VÅGA BERÄTTA OM DIN IDÉ

Vad har ni för råd till andra som vill starta eget?

– Om du har en idé och funderar på att starta något – se till att träffa andra som har gjort liknande resa, men som ligger ett till två år framför dig i processen. Ta en lunch, ”pick their brain” och lär av dem, tipsar Claudia.

– Var heller inte rädd att berätta om din idé! Många kanske tror att någon annan tar den om man berättar, men den risken är nästan obefintlig, skulle jag säga. Istället kommer du få tydligare feedback och få mer konkreta tips, till exempel på andra människor som har specialkunskaper och kan hjälpa dig på bästa sätt, tillägger Ulrika.

GoFrendly har hittills främst växt via medlemmarna själva, och finns nu även i andra städer som Oslo, London, Berlin. Planen är förstås att bli ännu större, både i Sverige men också utomlands.

– Vi vill revolutionera vänskap för kvinnor världen över, och vi är redan en bra bit på väg, konstaterar båda.

GOFRENDLY-GRUNDARNAS BÄSTA TIPS TILL ATT HITTA NYA VÄNNER:

1. Var inte rädd för att fråga! Träffar du någon som verkar härlig eller häftig, ta kontakt. Vi har ju i vårt community verkligen många facit på hand att det funkar!

2. Träffas kring en aktivitet. Det blir ett väldigt naturligt sätt att ses på, och dessutom enkelt att föreslå fler träffar kring.

3. Gå med i GoFrendly, förstås! Det gör du här.

LÄS MER:

Umgås med vännerna är det bästa du kan göra för hälsan

Så skaffar du nya vänner som vuxen

Elsa Billgrens tankar om vänskap