Mary Kate Olsens make är 17 år äldre.

Så tänker svenskarna kring åldersskillnad när de dejtar

Sju år äldre eller sju år yngre – där verkar smärtgränsen gå för våra svenska singlar när det kommer till åldersskillnad. Men det är inte det ålderspannet som är mest optimalt.

Hur tänker du kring ålder när du dejtar? Hur många år äldre är för gammalt? Och hur många år yngre är för ungt? Dejtingappen Happn har kartlagt vilka ålderspreferenser svenska singlar har när de dejtar, och de har kommit fram till att svenskarna faktiskt verkar vara ganska generösa i spann.

Den magiska siffran är sju års åldersskillnad i snitt – alltså både yngre och äldre. Men även om man kan tänka sig att dejta dem som är sju år äldre eller yngre så är det ändå vanligast att man faller för någon som är jämngammal. Ett och ett halvt år verkar nämligen vara den perfekta åldersskillnaden, enligt undersökningen.

Män och kvinnor har snarlika ålderspreferenser men de skiljer sig ganska tydligt åt i det yngre spannet. Kvinnor kan tänka sig att dejta personer som är maximalt fem år yngre, medan män kan tänka sig att dejta dem som är nio år yngre.

Svenskarnas åldersspann vid dejting

Det vanligaste spannet bland kvinnor: 12 år: sju år äldre och fem år yngre.

Det vanligaste spannet bland män: 16 år: sju år äldre och nio år yngre.

En annan studie, som Expressen har skrivit om, har tittat på vilken ålderskillnad som är bäst för en långvarig relation. Där kunde man se att ett års åldersskillnad var optimalt, och om man ökade ålderskillnaden med fem år så ökade också risken för skilsmässa med 18 procent. Men självklart finns det undantag!

Läs mer:

Att dejta – eller att inte dejta – någon som röstar på ett annat block

Poly, triad och öppna förhållanden – så funkar de nya relationerna

Bygg bättre relationer – här är tre knep som fungerar