Två tjejer som skrattar och håller om varandra.

6 viktiga saker att tänka på om du och din partner pratar olika kärleksspråk

Lever du i en relation men känner att ni har svårt att nå varandra känslomässigt? Det kan bero på att ni pratar olika kärleksspråk – här är 6 tips på saker att tänka på.
TV: Här är de fem kärleksspråken
1:41

Efter reklamen: TV: Här är de fem kärleksspråken

(1:41)

Slå på ljud

När det gäller kärlek pratas det ofta om att man lockas och attraheras av sin motsats. Och även om det kan vara sant så finns det även utmaningar om ni inte talar samma kärleksspråk. Det behöver inte betyda att en relation är dömd att misslyckas för att två parter pratar olika kärleksspråk, men det kan vara bra att identifiera och vara medvetna om det för att lättare kunna kommunicera med varandra.

– Att identifiera och känna till din partners sätt att tala är något du kan lära dig, säger relationsexperten Anita Chlipala till till Elite Daily.

– Det är bådas ansvar att möta sin partners kärleksspråk för att förstå varandra.

Och om du och din partner inte delar samma kärleksspråk ska du inte oroa dig. Alla har sitt eget sätt att tycka, visa känslor och uttrycka behov i en relation. Det viktiga är att båda parter känner att deras känslomässiga behov tillgodoses.

För att förstå vilket kärleksspråk din partner pratar och hur ni påverkar er relation finns det 6 tips att tänka på.

Identifiera era kärleksspråk

För att veta om du och din partner pratar olika eller samma kärleksspråk måste du först identifiera vilket språk du själv talar. Ofta har människor ett primärt språk och ett sekundärt som används för att visa kärlek. Det språk som vi själva använder för att visa och ge kärlek är också det språk som vi helst vill uppleva kärlek på.

Det finns fem grundläggande punkter inom kärleksspråket:

  • Fysisk beröring/närhet
  • Ger gåvor
  • Avsätter tid tillsammans
  • Bekräftande och kärleksfulla ord
  • Genom att göra tjänster för din partner

Genom att endast ta del av de fem olika språken i punktform kan det vara svårt att identifiera vilket du eller din partner talar. På nätet finns flera olika tester för avgöra vilket kärleksspråk ni pratar. Börja med att testa dig själv och låt sedan din partner göra detsamma. Du hittar MåBras test här!

Uppmärksamma

Genom att uppmärksamma varandras beteende (och ditt eget) kommer du snart att kunna kartlägga hens handlingar, vilket ofta speglar hur personen önskar att du uppmärksammar denne tillbaka.

Om ni pratar helt olika kärleksspråk

Att prata olika kärleksspråk är vanligt förkommande. Om din parter inte förstår hur du tar emot eller ger kärlek och vise versa så kan det bli ett problem med tiden. Många relationskonflikter inleds med att den ena eller båda parterna tror att den andre medvetet gör sin partner besviken genom att hen inte ger eller uttrycker det som den andre i relationen behöver för att känna sig sedd och lycklig.

Att inte förstå eller erkänna sin partners kärleksspråk på grund av att det inte är detsamma som du själv talar, kan få den andra att känna att de känslomässiga behoven inte tillgodoses. På sikt kommer det sannolikt att skada relationen. Genom att bekräfta varandras kärleksspråk och mötas i det kommer relationen att fungera bättre och båda två kommer att få mer ro i relationen.

Så blir ni ett kärleksspråks-team

Om ni upptäcker att ni inte pratar samma kärleksspråk och att det orsakar problem så stavas lösningen: ärlig kommunikation. Utgå inte från att ni kan läsa varandras tankar, utan prata med varandra. Även om det kan kännas svårt eller tufft att säga till din partner att du inte känner dig sedd i relationen eller att du inte känner hens stöd så är det mycket bättre att vara ärlig och berätta det.

I en sund relation finns alltid utrymme att växa tillsammans och det gör ni bäst genom att kommunicera med varandra. Det kommer hjälpa er båda att förstå varandra bättre och på så sätt kunna mötas i det. Ni behöver inte tala samma kärleksspråk för att få det att fungera men ni måste vara ärliga mot varandra.

Ge det tid

Genom att ni börjat prata om era sätt att uttrycka och ta emot kärlek har ni tagit ett kliv i rätt riktning. Men kom ihåg att förändring inte sker över en natt. Det är en process som ni båda måste investera tid och energi i för att ta framåt. Både du och din partner behöver tid för att utveckla ett nytt tankesätt bortom ert egna kärleksspråk för att konsekvent kunna möta er partner.

Ömsesidigt engagemang

Om du eller din partner inte är intresserad av att prata om, mötas i det eller fortsatt stöter på problem i en känsla av att det inte är helt hundra. Ja då kanske ni ska fundera på om ni verkligen är rätt och bra för varandra. Alla relationer går upp och ned men majoriteten av tiden ska ni båda två må bra, finnas där för varandra och uppskatta och älska varandra för de ni är. Ni båda två förtjänar att leva era bästa liv oavsett om det är med eller utan varandra.

Foto: TT

Artikelinspiration: Elite Daily

TV: 6 tecken på att någon är attraherad av dig
1:20

Efter reklamen: TV: 6 tecken på att någon är attraherad av dig

(1:20)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
4 kändispar som valt att inte bo ihop fast de har barn tillsammans
Satisfyer släpper adventskalender – här kan du köpa den
Margaux Dietz om erotiska romanen: ”Livrädd att pappa ska lyssna!”