Joe och Love i Netflix-serien You. Här sitter de tillsammans hos parterapeuten.

5 saker vi lärt oss från terapisessionerna i You

Den populära Netflix-serien You bjuder inte bara på thrillerdrama utan även en del tänkvärda tips från parets terapisessioner. Vi listar fem saker värda att inspireras av. Obs: Spoilervarning!
TV: 6 mest sedda filmerna och serierna på Netflix någonsin
0:48

Efter reklamen: TV: 6 mest sedda filmerna och serierna på Netflix någonsin

(0:48)

Slå på ljud

I säsong tre av Netflix-serien You har nyblivna pappan Joe svårt att knyta an till sitt barn, men han har inte svårt att förälska sig på annat håll. Säsongen inleds med att Joe, Love och parets nyfödda bebis Henry anpassar sig till den nya miljön i området de flyttat till.

Men saker och ting får åter en blodig vändning när Love dödar grannen Natalie på grund av att hon misstänker att Natalie har en affär med hennes man. I samma stund som hon dödat grannen säger hon till Joe att hon tror att de ”måste gå i parterapi”.

Även om du förmodligen inte kommer att ta några direkta råd från dessa karaktärer, finns det mycket att ta in från deras tid hos parterapeuten.

Scener och samtal som faktiskt utgör den mest normaliserade delen i den något vridna You-serien. Terapeuten ger paret råd och tänkvärda tips som är värda att inspireras av. Här är fem exempel:

Relationen har kört fast

”Vi vet inte hur vi ska ta relationen vidare. Det känns som om vi står och trampar på samma ställe utan att komma framåt”.

Terapeuten: Svaret är att DU inte vet vart du ska ta vägen eller var du vill vara. När du talar om ”vi” lämnas inget utrymme för din partners individuella erfarenhet eller upplevelse.

Fundera på vad du önskar och var du vill se din relation om några år. Kommunikation och ordval är en viktig del för att komma framåt. Lägg inte ord i munnen på din partner, du kan bara berätta vad du känner.

Den andres känslor får stå för hen som måste få kommunicera det själv. I en förlåtande och förstående kommunikation kan du och din parter utvecklas tillsammans, förstå varandra bättre och ta er framåt.

En av er tar mer plats i relationen

I en relation är det oftast en person som tar mer plats än den andre. Oavsett om det handlar om att ta plats i hemmet i form av fysiska saker eller känslor så måste det finnas en balans.

Terapeuten: På grund av den ena partnerns förhöjda känslomässiga tillstånd, kan personen köra över den andra utan att märka det. Det i sin tur kan leda till att den partnern som tar mindre plats känner sig förminskad i relationen.

Det i sig kan få personen som redan tar mycket plats, att ta ännu mer plats i frustration och i känslan att ”jag gör allt”. Ge varandra utrymme, se och förstå varandras perspektiv.

Bli en aktiv lyssnare

Det är skillnad mellan reaktion och respons. En reaktion är oftast impulsiv och respons är mer eftertänksamt. För en hållbar och sund relation är det viktigt att båda parter är aktiva lyssnare.

Terapeuten: Du behöver inte alltid ha omedelbara svar eller reagera på allt. Oavsett om reaktionen är positiv eller negativ. Den kan bidra till att du faktiskt inte lyssnar in ordentligt.

En sund kommunikation handlar lika mycket om att ta emot information som att ge information. Aktivt lyssnande och eftertänksamhet är oftast svaret för att ta sig igenom konflikter.

Har du svårt att kontrollera dina reaktioner? Ta en paus från konversationen och fundera. Träna på att bli en aktiv lyssnare, och våga tänka efter innan du responderar på din partners uttalanden, det kommer att lämna mindre utrymme för missförstånd.

”Vi måste hitta tillbaka till varandra”

Många par pratar om att de måste hitta tillbaka till varandra och vad de en gång kände och var.

Terapeuten: Det behövs ett djupare syfte än så. Att som par välja varandra varje dag är en av grundpelarna för en sund relation. Ni behöver hitta ert syfte och er team-känsla, snarare än att hitta tillbaka till något ni identifierat er med tidigare.

Var är ni nu och vad känner ni för varandra? Jobba istället för att förstå varandra och mötas i er situation som den är idag. Fråga dig själv ”Vad vill jag och vad kämpar jag för?” svara både ur ett individuellt perspektiv och utifrån ett relationsperspektiv.

Bli ett team

I en relation är det viktigt att påminna varandra om att ni är ett team. Likt i alla andra typer av team och lag så handlar det om att utmana varandra till att bli den bästa versionen av sig själv.

Terapeuten: Det är när relationen tappar teamkänslan som saker och ting blir komplicerade. Missförstånd uppstår lättare på grund av att den ena partnern tror att den andre vill hen illa.

Men kom ihåg att du och din partner förmodligen drömmer om samma sak: att älska och att bli älskad. Kommunicera, peppa och lyft varandra för att bilda ett starkt team ihop med tillit och ro.

Foto: Netflix, TT

Se också: 5 nyheter på Netflix i november
1:43

Efter reklamen: Se också: 5 nyheter på Netflix i november

(1:43)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Pratar du och din partner olika kärleksspråk? Här är 6 saker att tänka på
7 typer av bråk som sakta dödar relationen
Brutit upp med din partner? 5 viktiga saker att tänka på digitalt