Ny reklam visar kroppar efter förlossningen

Se kampanjen som visar riktiga kroppar efter förlossningen

Hur ofta ser du bilder på kvinnokroppar som fött barn på reklampelare? Gissningsvis inte så ofta – och det vill ett brittiskt varumärke ändra.

De senaste åren har autencitet blivit ett starkt ord inom reklambranschen. Från tidiga 00-talets superretuscherade och pinnsmala kroppar ser vi nu allt oftare olika typer av hudfärger och kroppstyper ta plats i kampanjer. Några som tagit fasta på det är den brittiska babyshopen Mothercare.

I kampanjen som går under namnet ”Body proud mums” syns tio kvinnor visa upp sina kroppar precis som de ser ut efter att de fött barn. På bilderna håller de även sina bebisar och över bilden står texten ”Beautiful, isn’t she.” – visst är hon vacker.


Idén till kampanjen fick den kreativa direktören Angus Macadam när han insåg att kvinnor som fött barn ofta är helt osynliga i reklambranschen. Han kallar det för Anne Boleyn-effekten eftersom kvinnorna försvinner huvudlöst efter förlossningen, något morbit namngivet efter Henry VIII:s fru som fick sitt huvud avhugget.

– Kroppar som genomgått en förlossning syns aldrig i media och mammor känner en enorm press på att direkt få tillbaka sina kroppar så som de såg ut innan, säger Angus till Campaign.

Sedan kampanjen lanserades har den fått hyllningskörer att eka på sociala medier.

”Really glad this campaign is around to show women this is real life and its beautiful”, skriver en på deras Instagram.

Läs mer:

5 svenska förlossningsfilmer du kan se på Youtube i dag
Uppropet som hyllar mammakroppen efter förlossning

Foto: Instagram/Mothercare