Då kan du ha sex efter förlossningen – och 6 andra frågor och svar

Då kan du ha sex efter förlossningen – och 6 andra frågor och svar

Torrhet, blödningar och en bebis som vaknar. Sexlivet efter em förlossning kan möta en hel del hinder. Barnmorskan Maria Midstam svarar på dina frågor om sex efter förlossning.

Läs mer: 18 vanliga mammors bilder visar hur det känns att få barn

När kommer sexlusten tillbaka efter en förlossning, varför är jag torr och irriterad och när behöver jag börja med preventivmedel igen? Baaam har frågat Maria Midstam, barnmorska på Mama Mia, om allt du velat veta om sex efter en förlossning.

Psst! Vill du har fler expertsvar från Maria? Kika in på hennes blogg på MåBra här.


Hur länge ska man vänta med sex efter förlossning?

– De flesta rekommenderar att man väntar med oskyddad sex tills avslagsblödningen har slutat. Det är en blödning man får efter att man har fött barn och brukar vara i 4-8 veckor. Använd kondom under sex så länge du har blödningen kvar. Generellt kan du ha sex så fort du känner någon sexuell lust eller vilja. Men det finns ingen anledning att forcera utan våga gå på lusten oavsett om det tar två dagar eller fyra månader. Ett frivilligt och bra penetrerande sex kommer inte skada, men känslan ska vara bra.

Några dygn efter förlossningen ser de flesta underliv intakta ut


Känns sex annorlunda efter en förlossning?

– Jag har fått många frågor om varför det kan kännas annorlunda. En del kvinnor upplever att de är trängre eller slappare och därför blir känslan annorlunda. Direkt efter att du fött barn har du lägre östrogenhalter och torrare slemhinnor, det är påtagligt för många. Du kan känna dig hur upphetsad som helst men slemhinnorna är torra, det kan vara stressigt. Det kan pågå under hela amningsperioden. Det finns en oro hos många över att de ser annorlunda ut efteråt, de har ofta inte vågat titta och känna efter själva. Men när jag träffar de några dygn efter förlossningen ser de flesta underliv intakta ut. Det skulle kanske ge en tryggare känsla att både känna med fingrar och titta med en spegel.

Maria Midstam är barnmorska på Mama Mia i Stockholm.


Hur kan man prata med sin partner om det?

– Försök beskriva känslan. Den andra kanske känner precis likadant eller tvärtom. Då får du en bekräftelse på om det du uppfattar stämmer eller inte stämmer. Det är vanligt att kvinnor säger att de inte har vågat ha samlag. Just det här ordet vågat, det finns det en oro i det. Fråga din partner ’hur tänker du om att vi inte legat med varandra än’? Det är inte säkert att hen har haft de förväntningarna.Har du några tips på på saker som är bra att tänka på?

– Gå inte bara på det som förväntas eller som man ”borde göra”. Det kräver lite mer fantasi när man har ett barn, man får en ny roll till varandra och mycket fokus ligger på att vara förälder. Även om ni inte vill ha penetrerande samlag i början kan ni ha sex på många olika sätt. Till exempel att massera rumpan, kyssas länge och känna lust utan att det ska leda till samlag.

Läs mer: Baaam testade nätets mest hajpade sexleksak – så bra var den


När behöver man börja använda preventivmedel igen om man inte vill bli gravid?

– Det finns ingen bra tidpunkt, för vi vet inte när första mensen kommer. Så länge du har en avslagsblödning har du ingen ägglossning. Vill du vara helt säker får ni använda kondom om du inte vill tillföra hormoner. När du har slutat blöda efter 6-8 veckor kan du använda p-piller. Men finns inget datum då du kan bli gravid igen. Många har ett fullgott skydd när de ammar men det är inte hundraprocentigt.Är det vanligt att inte känna någon sexlust efter förlossningen?

– När jag jobbade på förlossning träffade jag kvinnorna precis efteråt, där var det inte många som uttryckte lust. Jag tror det finns ett visst tabu att inte känna lust och vet inte hur ärliga de svaren var. Båda parter kan nog känna en viss skepsis. Men efter ett par månader har det ofta släppt och man kommer igång igen, även om det inte blir lika frekvent som innan.


Om man har problem med smärta och torrhet under sex, när ska man söka hjälp?

– Om det känns torrt, irriterat eller skört kan du använda rikligt med glidmedel. Där behöver du inte alls bli orolig så länge amningsperioden pågår. Om det är smärta som kvarstår 2 månader efter förlossningen bör du söka hjälp. Men ge det 2 månader från och med förlossningen för att läkningsprocessen ska vara helt färdig. Det ska inte vara smärtsamt.

Foto: IBL/Shutterstock