Sexologen: Därför ger Fifty Shades of Grey en skev bild av BDSM

Sexologen: Därför ger Fifty Shades of Grey en skev bild av BDSM

Intresset för BDSM-sex ökar efter Fifty Shades of Grey, men det du ser i filmen har inte mycket med verkligheten att göra. Sexologen Suzann Larsdotter förklarar varför.

Fifty Shades of Grey är en kassasuccé världen över, och intresset för BDSM har som resultat ökat. Men skildringen av BDSM i filmerna är inte utan kritik. Sexologen Suzann Larsdotter på RFSU menar att Fifty Shades-filmerna ger en skev bild av utövandet.

När någon säger BDSM tänker du kanske i första hand på smärta och vinande piskor. Men i första hand är det en lek med underkastelse och dominans. Suzann Larsdotter förklarar att det handlar om maktlekar, och det kan vara lika hett att bli bunden med sytråd som med ett rep.

– För att förenkla saken något kan en säga att BDSM är ett paraplybegrepp för en mängd sexuella och i vissa fall icke-sexuella praktiker med dominans och underkastelse; sadism och masochism.

Suzann Larsdotter är sexolog på RFSU.

Men Suzann Larsdotter menar att BDSM-sexet som visas i Fifty Shades är orealistiskt.

– Om det hade varit en realistisk skildring hade den kanske inte blivit samma succé. Historien om Christian och Anastasia är en av de nya sagoberättelserna om kvinnor som letar efter rika, heta män som kan ge dem kärlek kryddad med massor av sex. Boken odlar drömmen om den romantiska relationen som förmår att revolutionera hela tillvaron bortom all sans och vett, säger hon.

Så, betrakta inte FSOG som en manual till hur BDSM funkar. Se det för vad det är, en film och en fantasi. Vi som ägnar oss åt alldeles vanligt vaniljsex kan däremot lära oss av BDSM-utövarnas förmåga att kommunicera och uppfatta ordlös kommunikation.

– Att vara öppen för att prata om vad man gillar och ogillar och vilka behov och begränsningar man har är grundläggande för att en eller flera partners tryggt ska kunna utforska gränser, säger Suzann. Hon tycker dock inte att Ana och Christian är särskilt bra på just det.


Fifty Shades of Grey har även mött kritik för att bidra till myten om att BDSM-utövare är känslomässigt störda, ungefär som Christian Grey själv är.

– Christians traumatiserade barndom kopplas direkt ihop med hans sexualitet. Övergreppen har gjort att han har svårt för närhet, han har aldrig haft en kärleksrelation med så kallat vaniljsex. BDSM blir här till något patologiskt, säger Suzann.

Det är dock inte utmärkande för BDSM-fans i verkligheten. I en studie publicerad i Journal of Sexual Medicine 2013 fann forskarna inget stöd för att BDSM skulle vara kopplat till otillräcklig anknytningsutveckling orsakad av sexuellt eller annat trauma i deltagarnas bakgrund.

– Sexuella icke-normativa intressen har inte i sig ett samband med psykopatologi eller ångest, säger Suzann.

Och Christian Grey-typen är någon du bör undvika i dejtingsvängen.

– Christians kontrollbehov är så klassiska och stora att boken skulle kunna användas som en manual för vilka män du bör undvika för att inte råka ut för våld i en relation. Problemet är att Ana tänker att hennes kärlek till honom kan få honom att ändra sig. I verkligheten kan ingen kärlek förändra någon med en kontrollerande personlighet.

Om du vill utforska BDSM på riktigt är Suzanns rekommendation att skaffa kunskap. Sök på nätet, besök en lokal BDSM-community, gå med på webbforumet Darkside där du kan lära känna andra som är intresserade av BDSM.

Foto: IBL