Sexologen: Få vill ha lika mycket sex som sin partner

Sexologen: Få vill ha lika mycket sex som sin partner

Sexstress är en av de största lustdödarna vi har. Det fastslår Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU. Ändå är bråken, stressen och pressen kring sex vanlig i många förhållanden.

Har du stor sexlust, men inte din partner? Eller är din partner jämt sugen, men inte du. Känns det bekant?

– Att försöka tvinga fram lust ger motsatt effekt, då känner du dig tvingad och det finns få saker som dödar lust så mycket som sexhets, säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Hon berättar att i början av en relation är vi oftast generellt kåtare. Inledningsvis är det svårt att avgöra om ni har olika stark sexlust och behov av sex, det är något som snarare visar sig på sikt (och du som tror att andra har massor av sex borde läsa det här).

– Det finns en romantisk dröm om att du och din partner ska va på precis samma nivå vad gäller sexlust, men det händer sällan.


Tvärtom är vi ofta olika. Suzann berättar att vi människor har ett upphetsningssystem och ett hämningssystem och att dessa skiljer sig från person till person.

– Alla har en gas och en broms och alla är olika känsliga. De som har mycket gas blir kåta snabbt, medan den med lite gas som är trögstartad behöver exempelvis mycket hångel för att komma igång. Bromsen handlar om att vara lättdistraherad, vissa tappar lusten helt om till exempel telefonen ringer, medan en annan inte bryr sig alls.

Är du svårtänd och samtidigt har en stark broms behöver du med andra ord ultimata förutsättningar för att sex ska kännas skoj och bra. Och de förutsättningarna finns inte varje dag.

– Tycker du att det är ett problem och vill ha en förändring får du försöka hitta det som gör gasen. Om din partner pratar dirty talk och det bara gör dig generad då tappar du allt, då måste du berätta detta för din partner. Att ha låg gas och stark broms behöver inte vara ett problem, men det kan bli det i parrelationer om ni inte kommunicerar.

Förresten, läs gärna det här också, sen: Experten om bästa förspelet: Tjuvstarta sexet på egen hand


Vilket också kan leda till missförstånd, som till exempel att din partner frågar sig ”tänder du inte på mig längre?”, när det egentligen bara handlar om att ni är olika. Men hur vill du ha ditt sexliv? Koppla bort alla krav och fråga dig själv:

– Handen på hjärtat, vad är good enough för mig? Vad har jag för behov? Hur trivs jag bäst med mitt sexliv? Fundera på när du gasar och när du bromsar, vad gör dig sugen?

Suzann påpekar också att vi inte är på ett visst sätt under hela livet när det kommer till sex. Lust går upp och ner för alla.

– Det är ingen katastrof om du inte haft sex på flera år. Jag träffar många kvinnor som till exempel inte haft sex efter skilsmässan på tjugo år och de tror att de har tappat lusten. Sedan träffar de någon och får plötsligt massor av lust. Sexlust är inte statiskt, allt kan förändras.

Läs ännu mer: Sexologen: Därför ger Fifty Shades of Grey en skev bild av BDSM

Foto: Thinkstock