Artikeln innehåller reklamlänkar
Sexologen: Så ofta har svenska par sex – egentligen

Sexologen: Så ofta har svenska par sex – egentligen

Vi vill helt bara få höra att vi är normala, att vi inte har mer eller mindre sex än någon annan. Men vad är egentligen normalt?

Den där ständiga undran: borde jag vilja ha mer sex? Och varför verkar alla andra ha sex oftare än mig och min partner?

Suzann Larsdotter, sexolog och socionom på RFSU, menar att det ofta sker missförstånd om vad som är normalt eller inte. Orsaken handlar om att vi inte pratar högt om sex.

– Jag kallar det majoritetsmissförståndet, du tror att alla har det så mycket bättre än vad du själv har det. På sociala medier lägger alla upp hur lyckliga de är, men hur är det egentligen? Att istället öppet fråga dina vänner och kollegor: ”vi har inte haft sex på flera månader, hur är det för er?” ger en diskussion och ger insikt i att du är långt ifrån ensam, säger Suzann.


När det kommer till hur ofta svenskarna har sex så svarar var fjärde person att de ligger en gång varannan månad eller mindre. Var tredje har sex en gång i veckan eller oftare och enbart två procent ligger dagligen. Det visar en undersökning från Norm, på uppdrag av RFSU, som gjordes under 2015. Någon ny forskning om svenskars sexvanor har inte gjorts sedan dess.

Suzann Larsdotter är sexolog på RFSU.

Varför tror vi, trots de låga siffrorna, att alla andra har mer sex?

– Alla håller sig inte till sanningen när de berättar hur ofta de har sex. Enligt normen ska vi varken ha för mycket eller för lite sex, utan gå den gyllene medelvägen. Men kom ihåg, har du mycket sex som du inte mår bra av är det mer problematiskt än om du inte har sex alls men mår bra av det. Det handlar bara om vad du själv vill.


Normen och kravet på att ha sex blir i sig en lustdödare, menar Suzann. Njuter du inte av sex eller är sugen så blir det ett destruktivt beteende, men i grund och botten är det sexualitetsnormen som måste brytas. Förväntningarna kan få oss att göra saker vi inte vill, säger Suzann.

– Många tjejer känner att de måste förhålla sig till att vara en sexuell kvinna som har sex, trots att det kanske till och med gör ont. Sedan känner de ”gud vilken befrielse att jag blev singel”, eller ”vad skönt att min partner inte är så sugen just nu”.

Så vad är egentligen ”normalt”?

– För vissa personer kan det vara ett problem att inte ha sex på två dagar, för andra är en gång i halvåret den normala. Vi kan kolla på hur mycket olika statistik som helst, men det visar mest medeltal på de som har sex varje dag eller en gång om året. Det handlar om att sluta förhålla sig till alla andra och hitta din, eller du och din partners egna rytm som ni trivs med.

Förresten, du vet väl att du kan köpa sexleksaker via Baaam? Läs mer här! (länk till Aller media shop)

Foto: IBL