5 sätt att sexsäkra sovrummet

Alla som då och då har somnat med mobilen i handen, räck upp en hand!

Ur Baaam nummer 5 2015

Läs mer: Vill du bli mer hälsosam? Ha mer sex!

Din mobiltelefon

Alla som då och då somnat med mobiltelefonen i handen, räck upp en hand! Och ni som präktigt svarar att det aldrig hänt – lägger ni istället ifrån er den på sängbordet (eller till och med i sängen)? Aja baja! Att fippla med mobilen precis innan läggdags har visat sig kunna ge sömnstörningar. Blått displayljus, som det från mobilen, läsplatta eller laptop, stör nämligen kroppens naturliga sömncykel och skickar signaler till hjärnan att det är dags att vakna. Att ligga och kramas med mobilen ser också effektivt till att dina händer är upptagna skärmen istället för din partners kropp.

Teven

Par som har en teve i sovrummet har hälften så mycket sex som par som inte har en teve i sovrummet. För många par blir teven en distraktion, ett sätt att undvika närhet – och det gör knappast under för sexlivet (och inte för sömnkvaliteten heller). Men för en liten skara kan dumburken faktiskt ha rakt motsatt effekt, enligt en undersökning. De som valde att titta på porr tillsammans i sovrummet hade nämligen sex mer ofta än de som inte har en teve i sovrummet. Så om porr är er grej, fram med teven. Annars är det bäst att låta den stanna i ett annat rum.

Husdjur

Vi vet att lilla Gucci älskar att sova i sängen, men det betyder tyvärr att ditt husdjurs bakterier också sover i sängen med er. Om det inte avskräcker dig, så presenterades förra året en stor studie på The 28th Sleep 2014 annual meeting som konstaterade att husdjur i sängen leder till störningar under natten och på det hela taget lägre sömnkvalitet. Om du fortfarande inte känner dig avskräckt så föreställ dig hur du och din partner sexar loss samtidigt som lilla Gucci försöker leka med dina tår eller bädda ner sig vid din rumpa. Mm, inte så sexigt.

Läs mer: 16 anledningar till att par som tränar ihop håller ihop för alltid

Stängda fönster

Om du eller din partner har astma eller är allergisk är det av största vikt att vädra ur sovrummet ordentligt innan det vankas sexy time, åtminstone om du inte vill att er romantiska session ska störas av hostattacker och kliande ögon. Kvalster, damm, skadedjur och bakterier älskar nämligen varma och stillsamma miljöer. För att hålla dem i schack behöver du vädra ur ordentligt då och då, helst varje dag. Gör det till en vana att öppna sovrumsfönstret på vid gavel en timme varje morgon så förbättrar du sovrumshälsan avsevärt.

Kudden

Forskare från University of Manchester upptäckte nyligen att kuddar är ett helt ekosystem i miniatyr, och de vidriga beståndsdelarna är kvalster, damm och miljarder små svampsporer. Rester från stylingprodukter, hudkrämer, smink, död hud, mjäll och svett är mumma för kvalster som kan använda detta som näringskälla. Om du vill veta hur mycket snusk som finns i din kudde kan du testa att vika den på mitten, lägga en bok ovanpå och sedan släppa. Om boken studsar tillbaka direkt kan du fortsätta sova lugnt – din kudde består fortfarande av mer kudde än kvalsterbajs. Om den däremot inte gör det behöver den några varv i tvättmaskinen. Mark Fielder, professor i mikrobiologi, rekommenderar att man tvättar kudden två gånger i månaden och allra helst en gång i veckan. Som sagt, vi vill gärna snuska i sängen, men det måste vara rätt sorts snusk!

Foto: Pexels.com
Av: Johanna Boström

Läs mer:
Här är knepet som ger dig mer sex
Så avslöjar din sovställning din personlighet