När sjukskrivna Emilia mådde som sämst gjorde kollegorna det oväntade: "Jag är fortfarande i chock"

När sjukskrivna Emilia mådde som sämst gjorde kollegorna det oväntade: "Jag är fortfarande i chock"

Emilias kollegor överraskade henne med presenter, blommor, sällskap och mängder med kärlek när hon var sjukskriven från jobbet. För Baaam berättar hon om hur du kan finnas där för en kollega som inte mår så bra.

Läs mer: Det här är Baaam

Hur stöttar man egentligen en kollega som är sjukskriven? Lyssna, våga fråga och låt återhämtningen ta den tid den behöver är Emilia Benera Lindqvists råd.

Emilia jobbar på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö och tidigare i januari blev hon sjukskriven från jobbet på grund av psykisk ohälsa. Hon skrev ett inlägg i en Facebookgrupp om hur hennes kollegor överraskade henne en kväll med presenter, mat, blommor och sällskap. Inlägget fick flera tusen gillamarkeringar och vi passade på att ställa några frågor om vad det betydde för henne, och vad man kan göra för att finnas där för en kollega.


Vad hände när dina kollegor överraskade dig en kväll?

– Min kollega är en av mina bästa vänner och när hon vet att jag är nere brukar hon fråga om hon får sova över, det var likadant nu. Jag satt hemma i pyjamas och väntade på att hon skulle komma och så ringer det på dörren. Hela avdelningens personalgrupp kommer in med dricka, kakor, chips, godis, blommor, presenter och allihopa. Det tar två tre minuter innan jag fattar vad som händer. Jag börjar direkt att plocka undan och städa men de säger ta det lugnt Emilia, vi hjälper dig. Så satt vi där och skattade och grät och njöt av varandras sällskap till två på natten, säger hon.

Hur kändes det att dina kollegor dök upp?

– Jag är nog fortfarande lite chockad att det har hänt, i efterhand är jag jättetacksam. Jag har själv vuxit lite som människa av vetskapen att det finns folk som bryr sig så mycket om mig. Jag gör något gott och det finns människor som tycker om mig som den jag är. Trots att jag just nu inte är världens roligaste människa så tar de sig tid att komma hit, även om de kanske har jobbat i 11 timmar och ska jobba igen i morgon. För att visa att de tycker om mig.


Vilket typ av stöd kände du att du behövde från dina kollegor när du blev sjukskriven?

– En förståelse till varför jag behövde vara sjukskriven var det viktigaste för mig. Förståelsen att alla människor behöver en viss tid på sig att komma tillbaka efter något jobbigt. För någon tar det kanske en vecka men för andra tar det längre tid. Jag var en av de som behövde lite extra tid på mig.

Har du något råd till någon som inte vet hur de ska behandla sin sjukskrivna kollega?

– För det första: lyssna! När du blir sjukskriven, oavsett vad det handlar om, behöver du någon som lyssnar och inte är sarkastisk. Ofta får man höra ”men ryck upp dig”, men i alla lägen behöver du någon som lyssnar på dina känslor. Ta hand om dina kollegor. Ser du att något inte riktigt stämmer – våga fråga. Det är jätteviktigt för man vet inte hur den personen egentligen mår. Är det ingen som frågar kan det sluta riktigt illa.

Hur vill du bli behandlad när du kommer tillbaka till jobbet?

– Precis som jag blev innan. Jag har svårt för det här daltandet. Jag vill inte höra ”du har varit sjukskriven, du kan inte göra den här uppgiften”. Man ska kunna komma tillbaka till samma arbetsplats som man lämnade.

Foto: Privat, Thinkstock