Sofia, 29: Jag har fyra partners – men kärleken tar aldrig slut

Sofia, 29: Jag har fyra partners – men kärleken tar aldrig slut

Säkert sex, att känna sig otillräcklig och att hinna ge alla av sin kärlek – allt detta blir vardag för den som är polyamorös. Sofia har fyra olika fasta partners och för Baaam berättar hon om sitt liv.
Så blir Stockholm Pride 2021
1:10

Efter reklamen: Så blir Stockholm Pride 2021

(1:10)

Slå på ljud

”Redan som 15-åring levde jag i en sexuellt öppen relation. När jag var 16 år blev jag kär i två personer för första gången, då kände jag att jag behövde välja mellan dem. Något annat fanns inte i min begreppsvärld. Idag är det annorlunda, jag definierar mig som queer, pansexuell och polyamorös och har fyra partners. Jag älskar att umgås och vill vara väldigt närvarande i mötet med människor.

Sedan sju år tillbaka lever jag ihop med Måns. Redan från start pratade vi om öppenhet men de första åren levde vi i en monogam-ish relation, sedan blev vi sexuellt flersamma och därefter öppnade vi upp för romantiska relationer med andra. Några antog då att öppenheten var ett sätt att försöka laga problem i min och Måns relation. Det är snarare tvärtom, i och med att vi är så trygga i vår relation så har vi möjligheten att vara öppna. För ett halvår sedan träffade jag Olof och idag är han och jag även tillsammans med en kvinna. Vi bildar en triad och träffas ofta alla tre. Jag har även en relation med Daniel sedan ett år tillbaka.

Läs mer: Vilska, 27: Jag är gift med en man men har även en flickvän

Hur jag orkar och hinner ge såhär mycket kärlek? En sak är jag säker på, själva kärleken tar aldrig slut, utan begränsningarna ligger i tid, pengar och energi. Olika partners och relationer har olika behov eller möjlighet till spenderad tid, Daniel och jag ses ganska glest just nu, ungefär en gång i månaden. Måns bor jag med och Olof träffar jag varje vecka. Vår flickvän har barn så vi ses beroende på när hon har möjlighet. Ibland alla tre, ibland två och två”.


Måns och Sofia bor ihop sedan sju år tillbaka men har andra relationer vid sidan av.

”Visst tar flera relationer mycket tid, men det ger minst lika mycket energi tillbaka. Jag skulle inte vilja vara utan någon av dem. Sedan jag började leva med flera har jag omvärderat vad det innebär att ha en relation. Förväntningar är ofta skapade av normer. Hur visar jag till exempel kärlek till en partner när tvåsamhetsnormen är borttagen, när vi inte kan luta oss tillbaka på att vi visar kärlek genom att välja bort andra? Att sätta ord på det öppnar nya dörrar.

Alla mina partners är i 30-årsåldern, alla utom min flickvän som är nästan tjugo år äldre och har barn. Mina partners har träffat varandra, Olof, jag och Måns firade till exempel nyår ihop med ett gäng vänner. Fördelen med flersamhet är att jag har glädjen att göra allt det jag gillar, fast med olika personer. Till exempel gillar triaden att festa vilket Måns och Daniel är mindre glada i. Daniel och jag gillar att hajka medan Måns och jag gillar högläsning och andra vardagsmysigheter.

Ibland känner jag mig otillräcklig. Om vi har det knepigt i en relation så märks det i andra relationer också i och med att jag blir påverkad. Men det kan även bli en fin grej. Att till exempel genomgå ett break up är jättejobbigt, men om du samtidigt är nykär kan du få positiv energi också. Och att finnas för varandra när det är jobbigt är väldigt fint, trots att du kanske inte delar med dig av detaljer från ett annat förhållande”.


”För att alla ska vara lyckliga handlar det om kommunikation, hela tiden. När jag och Olof ska ut på någon klubb eller ett event så brukar vi alltid kolla av ”de tre F:en” med varandra: farhågor, förväntningar och förhoppningar. Att gå ut ihop som par kan bli helt fantastiskt eller sluta i sura miner, precis som för alla par. Är jag sugen på att fladdra iväg och mingla? Ska vi gå hem ihop? Är det okej att göra något sexuellt med någon annan idag? Vi har inga strikta, generella regler i mina relationer, utan det gäller att kommunicera i varje enskilt fall och prata om förväntningar så att vi inte missuppfattar varandra.

Vi har däremot väldigt tydligt uttalat och dragit gränser för hur vi ska praktisera säkrare sex. Det är uttalat och överenskommet vem som har oskyddat sex med vem och att vi i övrigt skyddar oss och att vi informerar varandra om till exempel ett kondomhaveri skett och vidtar åtgärder därefter. Vi är måna om varandras hälsa.

Sofia, hennes flickvän (som vill vara anonym) och Olof har varit tillsammans i ett halvårs tid.

För mig handlar mina relationer och min sexualitet mycket om att vara sann i sig själv och göra medvetna val. Jag stannar ofta upp och funderar igenom: varför gör jag så här i denna situation? Är det för att någon annan sagt det, för att det förväntas av mig, eller är det för att JAG vill det? Det är lätt att känna sig maktlös inför sin livssituation om du enbart gör det som vi blivit lärda är ”rätt” enligt samhället och normen. Jag har en stark känsla av att jag själv gör mina egna val, ingen annan. Det tycker jag är en värdefull och fin sak i mitt liv”.

– Sofia Winroth

Namn: Sofia Winroth

Ålder: 29 år

Bor: I Stockholm

Relationsstånd: Bor med sambo och har flera partners

Gör: Studerar på universitet

Foto: Privat