Straffar du din partner för något ditt ex gjort? Sluta med det

Straffar du din partner för något ditt ex gjort? Sluta med det

Var ditt ex ett svin? Går du och väntar på att din nya partner ska vara likadan? Vi frågade experterna hur man egentligen ska hantera situationen.

Kanske var ditt ex en otrogen lögnare, kanske var hen extremt svartsjuk eller väldigt kontrollerande. Sådana erfarenheter är svåra att gå igenom  – och kan vara ännu svårare att glömma.


Även när du gått vidare och är i en ny, fungerande relation så kan det vara tufft att låta bli att tänka att samma problem väntar runt hörnet. För vad du är van vid är vad du tänker på.

– Det är inte ovanligt att leta efter tecken du känner igen. Detta kallas upplevelsebaserat beteende och det kommer naturligtvis att påverka den nya relationen, säger Mary-Ann Torp, familjeterapeut, till vår systersajt KK.no.

Även Kate Elin Søyland som är par- och familjeterapeut, känner igen beteendet:

– Har du blivit lurad av ditt ex utan att få bearbeta vad som hände kan det gå ut över tillit, trygghet och kommunikation i din nya relation, säger hon.

Om paret inte själva förstår vad reaktionerna beror på riskerar då även den nya relationen att krackelera.

– En ny relation kan dock få oss att läka. Därför är det viktigt att få nya positiva erfarenheter så att man blir säker igen och våga älska fullt ut, säger Kate Elin.

Läs även: 36 frågor som gör vem som helst kär i dig ❤️


Naturligtvis är det viktigt att lära av tidigare erfarenheter, men det är också viktigt att inte bli alltför cynisk. För din nya partner förtjänar såklart inte att straffas för vad ditt ex gjorde.

– Hur din nya partner hanterar sådana anklagelser kommer också att bero på bagaget hen har med sig. Men det kan göra ont att bli anklagad för saker man inte har gjort, säger Mary-Ann Torp.

– Beteendet har ofta sitt ursprung i osäkerhet. Därför ser vi att par kan behöva hjälp från en tredje part, så att de kan lära sig att bygga upp ett förtroende, tillägger hon.

Kate Elin påpekar att det är viktigt att vinna tillbaka förtroendet och tryggheten eftersom det är grunden för en sund och solid relation.

– Erfarenhet är viktigt, den gör dig mer selektiv i vem du väljer som din partner. Och erfarenhet gör inte bara ont – det gör dig också klokare, säger hon och fortsätter:

– Men du kan inte gå runt och vara småparanoid hela tiden på grund av dåliga erfarenheter.

Läs även: Flora Wiström: ”Varför tror vi att vi bara kan dejta partners – varför inte vänner?”

Därför rekommenderar Kate Elin att du är öppen med din partner och berättar varför du är stressad eller osäker i vissa situationer. För om du får en bra och öppen dialog om vad som är svårt kan detta faktiskt stärka den nya relationen.

– Alla har ett förflutet – men undvik att låta den definiera din framtid, säger hon.