5 tecken på att du lever i ett destruktivt förhållande

5 tecken på att du lever i ett destruktivt förhållande

Det kan vara nedsättande kommentarer, frågor som aldrig tar slut eller en ständig klump i magen. Psykologen Maria Farm listar fem tecken på att du lever i ett destruktivt förhållande – och hur du lämnar det.
8 onödiga saker som kan få dig att sabba ditt förhållande (Baaam)
1:51

Efter reklamen: 8 onödiga saker som kan få dig att sabba ditt förhållande (Baaam)

(1:51)

Slå på ljud

Saker som kan irritera en i de bästa förhållandena.

Läs mer: 12 serieteckningar som visar varför din relation är ojämställd

Om du misstänker att du lever i ett destruktivt förhållande är det viktigt att du tar det på allvar. En relation som tar med än vad den ger och som får dig att bli nedstämd och olycklig är inte värd att stanna kvar i, men det kan vara lättare sagt än gjort att lämna.

Baaam har pratat med Maria Farm, leg psykolog, om varningsklockorna du ska hålla utkik efter och man faktiskt lämnar en destruktiv relation.

Du mår dåligt

Att känna sig olycklig och må dåligt kan bero på många saker, men det kan även vara ett första tecken på att din relation inte är så hälsosam.

– Du känner mycket negativa känslor, är orolig, ångestfyllt eller rädd lite för ofta, säger Maria.

Övertid kan du märka att du har mer negativa känslor än positiva. Du tror att det bara var en enskild händelse eller att partner hade någon kris. Så upptäcker du gradvis att det var ett personlighetsdrag eller ett problem på riktigt.

Du tassar på tå runt din partner

Du går ständigt runt och funderar på vad din partner ska göra eller inte göra, hens reaktioner och vilket humör hen är på när du kommer hem.

– Det kan vara en person som är ganska lynnig, dricker för mycket alkohol eller är svartsjuk och kontrollerande. Då är det väldigt stor skillnad när hen är på bra humör eller har en dålig dag. Det är typiskt att du funderar mycket mer på din partner än på dig själv och märker att du mår dåligt över det.

Din partner är kontrollerande

Överdriven svartsjuka kan leda till kontrollerande beteende från din partner och hen kan försöka styra vad du gör och vem du träffar.

– Om din partner kommer med repetitiva frågor om var du har varit och vem du har träffat och inte ger sig, det är en sjuklig svartsjuka som ofta blir värre. Du märker snabbt att det spelar inte så stor roll vad du säger och gör, det hjälper inte. Det handlar om personens egna självkänsla och ett behov av att styra och ha makt över någon, säger Maria.

Maria Farm, leg. psykolog. Foto: Jörgen Hildebrandt

Hen är översvallande kärleksfull i början av förhållandet

Det må låta deppigt, men en varningsklocka när du precis träffar en ny person är om hen är översvallande och nästan omotiverat kärleksfull. Rosor på jobbet, ständiga sms och telefonsamtal när ni knappt känner varandra menar Maria är något skevt.

– Tyvärr är det inte alltför sällan den typen av personer som senare blir svartsjuka och kontrollerande. De som har det uppvaktande beteendet i början har starka känslor åt alla håll.

En sådan typ av person kan styras mer av att erövra och få en kick av det för att sedan behöva ha makt och kontroll via till exempel destruktiv svartsjuka. Det kan vara personer med en narcissistisk, väldigt självupptagen personlighet och svårigheter att komma andra nära på riktigt. Det kan även handla om svårare, mer farliga personlighetstyper där förmågan till empati med andra inte finns alls eller är mycket dålig. Då lurar närheten till hot om våld och faktiskt våld alltid nära.

Du drar dig undan från vänner och familj

I ett destruktivt förhållande går många igenom en fas av att isolera sig från vänner och familj och slutar göra sådant du tidigare tyckt om. Det kan vara svårt att upptäcka själv men är något du som är anhörig eller vän kan hålla utkik efter. Att isolera sig kan vara ett tecken på psykisk ohälsa eller något annat, men generellt innebär det att något har hänt med personen.

– En säger nej till att träffas och tystnar i kontakten. Det kan vara konkret i sms men det kan även vara att hon försvinner från sociala medier eller slutar gå och träna.


Men hur bär man sig då åt för att lämna ett destruktivt förhållande? Det kan vara otroligt svårt och Maria menar att många behöver krascha lite innan man inser att det här beteendet är partnerns egna problem.

– Man behöver inse att beteendet har inget med mig att göra och jag kan inte styra och kontrollera det här, ju längre jag stannar desto farligare och värre blir det. Att försöka inse det mönstret, säger hon och fortsätter:

– Du är inte unik. Det går inte att rädda den här personen utan se till dig själv och dina egna behov, säger hon.

Att vara vän eller anhörig till en person som är fast i en destruktiv relation kan även det vara oerhört jobbigt och det är en svår konst att hjälpa i sådana situationer.

– Det bästa du kan göra är att lyssna, förstå den andras perspektiv och inte vara dömande och kritisk. Tillåt verkligheten att vara komplex. För om partnern bara skulle dricka eller vara svartsjuk så skulle hon gå, men det är inte så enkelt. Ofta finns det kärlek och passion där, eller historia och barn.


Som anhörig behöver du i alla fall försöka förstå dessa båda sidor och visa att du finns där och bryr sig. Maria menar att så fort du börjar tala i värderande och dömande termer är det lätt att personen snarare fördjupar sig i sin ståndpunkt.

– Om du är mjukare känner hon sig respekterad och bemött. Lyssna mer, tala mindre och visa att du finns där när och om hon vill gå.

Läs mer: Pamela, 41, levde i ett destruktivt förhållande: ”Träningen räddade mitt liv”

Om du misstänker att du är i en destruktiv relationer, känner oro eller ångest kan det vara skönt att prata med någon utomstående. Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och fysiskt, psykiskt och sexuellt våld.

Foto: HBO