Kvinna ledsen vid sidan av man i sängen

Bostadsmarknaden gör att kvinnor inte kan lämna relationer

Allt fler par gör slut i pandemins spår. Samtidigt uppger var femte kvinna att de inte har kunnat lämna relationen på grund av bostadsmarknaden. Det visar en ny studie.

Att det har varit tufft för par att bo under samma tak medan coronapandemin härjat är ingen hemlighet. Att ”gå varandra på nerverna” har fått en helt ny innebörd i det minimala hemmakontoret.

Det syns inte minst i statistiken. I början av coronavåren förutspådde flera psykologer att antalet skilsmässor riskerade att öka till följd av pandemin. Redan under mitten av sommaren 2020 kunde man se att de hade rätt.

13 345 skilsmässoansökningar skickades in mellan mars-juli 2020. Vilket är 579 fler än under samma tidsperiod året innan pandemin bröt ut.

Par som bråkar

Bråk och skilsmässorna har ökat under pandemin, visar studier.

Var femte kvinna kan inte lämna

Som Baaam skrivit tidigare är bostadsmarknaden ett stort orosmoment för många kvinnor. Ockerhyror, rekordlånga bostadsköer och bluffkontrakt är bara några av sakerna som Baaams läsare vittnat om.

Nu visar en ny undersökning att var femte kvinna inte kan gå ur en relation hon vill lämna på grund av bostadsmarknaden. Undersökningen är gjord av Novus, på uppdrag av Nordax Bank, för att belysa de problematiska förutsättningarna på bostadsmarknaden. Främst för kvinnor.

– Att var femte kvinna känt att hon inte kunnat lämna en relation på grund av att det varit svårt att skaffa sig ett nytt boende och att en fjärdedel haft svårt att hitta ett nytt boende är ett reellt problem. Vi tror att fler par behöver bygga en mer jämställd boendeekonomi innan de väljer att gå skilda vägar, men vi behöver också genomlysa bostadsmarknaden för att kunna lösa det här problemet, säger Jacob Lundblad, VD på Nordax Bank.

Par som går igenom kontrakt

Sätt er ner och prata om er gemensamma bostad, innan ni gör slut, uppmanar experterna.

Bara 30 procent av de 1086 deltagande i studien har pratat med sin partner om hur de gör med det gemensamma boendet om de går skilda vägar. Många tycker att det är ett jobbigt ämne att ta upp. David Waskuri, legitimerad psykolog och VD för Sveapsykologerna menar att ämnet är nödvändigt att prata om, trots att det är något man helst inte vill tänka på medan relationen forfarande mår bra.

– Genom att tillsammans besluta om vad som gäller vid en eventuell separation kan man samtidigt prata om vad som ar viktigt att tanka på för att undvika att hamna i en separation i framtiden, säger David Waskuri i ett pressmeddelande för studien.

Lösningen på problemet tror Jacob Lundblad är att införa politiska reformer för att skapa en flexibel och rättvis bostadsmarknad för alla. Oavsett om man är ung, kvinna, har en traditionell anställningsform eller ej.

Detta visade undersökningen:

  • Var femte kvinna (20 procent) har någon gång känt att de inte har kunnat lämna en relation på grund av bostadssituationen, jämfört med var sjätte svensk (15 procent).
  • Var fjärde kvinna (25 procent) hade svart att ordna nytt boende efter separationen, jämfört med snittet på 22 procent.
  • Sju av tio (69 procent) har inte haft en diskussion med sin partner om vad som händer med det gemensamma boendet vid en eventuell skilsmässa/separation.
  • Hälften (49 procent) skulle tycka att det vore jobbigt med en diskussion om bostadssituationen vid en eventuell skilsmässa eller separation.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Trista rekordet: Över 200 000 unga tvingas bo hemma ofrivilligt
Så mycket måste du tjäna – för att köpa en etta i Stockholm
Svartkontrakten tokökar – ändå fälls nästan ingen för det