Två kvinnor hånglar.

Varför kysser vi varandra för att visa kärlek?

Varför kysser vi varandra? Det kan ju verka som en konstig vana vi har, men det finns förklaringar i vår historia, vår biologi och våra hormoner. Och ett är säkert, vi mår bra av att hångla, så fortsätt med det.
4 tekniker som gör sexet skönare för kvinnan
1:01

Efter reklamen: 4 tekniker som gör sexet skönare för kvinnan

(1:01)

Slå på ljud
4 tekniker som gör sexet skönare för kvinnan

Du känner igen känslan. Du har träffat någon du verkligen tycker om och är attraherad av, och när du känner att du börjar bli kär kan du knappt vänta tills du får kyssa hen.

Om man inte funderar så mycket låter det hela inte alls konstigt, det är ju bara så man gör. Men om man tänker ett varv till är det ju lite märkligt. Varför vill vi trycka läpparna mot en annan människa för att man är kär i den?


Hånglar alla?

Om kyssar är något som människor från alla kulturer sysslar med eller inte är inte fastslaget. En av de största studierna i ämnet genomfördes vid Indiana University och den visade att romantiskt kyssande bara förekommer i knappt hälften av mänsklighetens kulturer. Andra forskare hävdar att kyssarna är universella och ingår i så gott som alla kulturer världen över.

Några kulturer som verkar hålla sig borta från kyssande finns i Centralamerika och hos vissa jägarfolk i Afrika. Flera av de folkgrupperna ansåg till och med att det var äckligt att kyssas, vilket är en rimlig åsikt eftersom man kan överföra så mycket som 80 miljoner bakterier till varandra genom endast en enda kyss.


Vi vill smaka på vår partner

Något som är säkert är att det här inte är något som bara människor håller på med. Många djurarter visar närhet och att de hör ihop genom att röra munnarna mot varandra, även om det inte är regelrätta kyssar. Duvornas näbbar möts, katter och hundar stryker nosarna mot varandra och slickar varandra runt munnen. Till och med i insekternas värld hittar man exempel på det här beteendet, till exempel slickar bananflugehanen på sin hona, även om just den bilden kanske inte är den mest romantiska. Vissa apor verkar använda kyssar som vi människor, som bevis på att man tycker om varandra och som fredssignal när man har bråkat.

Den här animala grenen av kyssandet har flera avstickare. Dels är det ett bevis på samhörighet, men det kan också komma från vanan djurmammor har att ge sina ungar mat som hon själv har tuggat sönder, alltså från mun till mun. Man tror att våra mänskliga pussar till viss del härstammar från det beteendet.

Den funktion kyssar har i dag är rent krasst att det är ett sätt för oss att smaka på, röra vid och utvärdera en potentiell partner. Att kyssas är alltså ett sätt att se om man passar ihop och man kommer tillräckligt nära varandra för att se om den andra verkar frisk.

Apor kysser varandra som människor.

Vissa apor sluter fred efter att ha bråkat genom att kyssas lite.

– När man utbyter saliv kan man nog få information om partnerns genetiska kvalitet och allmänna hälsotillstånd – fast det känner man förmodligen omedvetet som ”god” eller ”äcklig” smak, säger Jessica Abbott, evolutionsbiolog vid Lunds universitet, till Forskning.se.


Vi blir mer kära av att kyssas

Men varför är det så mysigt att kyssa någon man är kär i då? Jo, kroppen reagerar på kyssar genom att släppa ut flera hormoner, en liten hormoncocktail som vi faktiskt blir naturligt höga av. Cocktailen är en blandning av oxytocin, ett hormon som gör att vi knyter an till varandra och slappnar av, serotonin som gör oss gladare – och dopamin, kroppens egen njutningsdrog. Vi blir alltså mer kära om vi kysser varandra, så fortsätt med det.


Kyssar i historien

Men även om själva kyssandet går att hitta långt tillbaka i såväl historien som biologin är den romantiska kyssen hos människor inte så gammal. Tidigare har den varit ett bevis på vänskap eller en del av en sexuell akt. Man ska ju inte glömma att läpparna är en känslig och erogen zon och det finns bevis på att man hånglade loss för flera tusen år sedan och att det hade en tydlig sexuell betydelse, om än inte nödvändigtvis romantisk.

I många kulturer har kyssen under flera tusen år också använts för att hälsa på varandra, som vänner eller kolleger och som fredsmarkering mellan exempelvis politiker. Du har säkert sett fotografiet på Leonid Brezjnev och Erich Honecker som 1979 växlade saliv som ett bevis på det socialistiska kamratskapet mellan Sovjetunionen och DDR.

Foto: TT

Källa: British Council, Forskning.se

Läs mer:

Politiska kyssar var vanliga förr.

Den berömda politiska kyssen mellan Sovjetunionens Leonid Brezjnev och DDR:s Erich Honecker avbildad på Berlinmuren.

Sex på stranden – bästa tipsen och så säger lagen

Svårt att komma? 9 orsaker till din uteblivna orgasm