Suzann Larsdotter, socionom och sexolog på RFSU, menar att vi ofta känner att vi måste bortförklara vår icke existerande sexlust som en fas vi går igenom och kommer över.
– Du kanske hört någon säga ”när du väl bara hittar den rätta kommer du vilja ha sex hela tiden”. Så behöver det absolut inte vara. Att inte ha lust till sex kan absolut vara en fas, men det kan också vara så att du faktiskt inte har det behovet.
Även medie-profilen Daniel Paris, 29, fick mycket uppmärksamhet när han i en podd berättade att han aldrig har haft sex.
– Jag är inte en sexuell person och jag uppfattas säkert som tråkig av många. Jag tror faktiskt att jag är asexuell, jag tänker sällan på sex och har inget behov av närhet, säger Daniel i podden.
Många tolkar direkt personer som inte har sex som blyga och tillbakadragna utan social begåvning, menar Suzann.
– Vi tänker att något fysiskt eller psykiskt måste vara fel, varför skulle de annars inte vilja ha sex? Vi problematiserar personen när det egentligen är normen som är problemet, säger hon.
Om du anser att du har ”mindre sex än du borde” så vill Suzann påminna dig om att se det i ett större perspektiv. Hur mycket sex du än har är det ändå en väldigt liten del av livet, jämfört med andra saker vi lägger tid på. Sex är viktigt för en relation, men det är långt ifrån allt eller helt avgörande.
Så varför ses vi som lyckade om vi har mycket sex med vår partner?
– Hela manuset för det lyckade livet är en parrelation med regelbundet sex. Trots att vi kvinnor oftast inte får orgasm genom penetrationssex så är det idealet. Vårt ideal är inte det som flest människor njuter av, vilket säger en hel del om hur skeva våra normer är, säger Suzann.
Men lika mycket som det ses som något bra att ha mycket sex med sin partner, ses det av samhället som dåligt att ha mycket sex som tjej och singel.
– Tänk istället att grundregeln är att du mår bra. Att ha mycket sex, men inte ha lust gör dig inte lycklig. Om du inte vill ha sex och trivs med det är det vad som gör dig lycklig.
Vad är det då som ändå gör att vi förväntas vilja ha sex och vara kåta så fort vi får chansen?
– Det finns en sorts underliggande reproduktionstanke kvar. ”Har vi inte sex kommer mänskligheten dö ut”. Så är det såklart inte. Hade vi bara haft sex de få gångerna vi blir med barn så hade vi knappt haft sex.
Foto: Unsplash/Tanja Heffner, RFSU