Vid den här åldern börjar du bli som din mamma

Vid den här åldern börjar du bli som din mamma

En ny studie har räknat ut åldern vi börjar bli mer och mer som våra föräldrar. Hur många tecken kan du bocka av från listan?

När vi växer upp handlar mycket om att göra revolt och frigöra sig från sina föräldrar – men naturen har sin lag. Så småningom börjar de bekanta vanorna (och ovanorna) från uppväxten smyga sig på oss alla – och plötsligt inser du att du har förvandlats till din mamma. Hur gammal tror du att du är när den insikten slår ner?

I en ny undersökning som genomfördes av en amerikansk plastikkirurg fick 2000 personer svara på vilken ålder de tyckte att vi egentligen börjar ta efter våra föräldrar på riktigt. Och den gyllene siffran är: 33 år.

Den mest avgörande faktorn till att vi börjar påminna ta efter våra föräldrar är – inte helt otippat – att vi vid den här åldern själva börjar bilda familj. Några år in i föräldraskapet inser vi att vi förvandlats till våra föräldrar, för, tja – vissa saker är oundvikliga när man får barn.


Typiska tecken på att du blivit som din mamma

Andra tecken på att vi börjar förvandlas till våra föräldrar är, förutom utseendemässiga ålderstecken, till exempel att vi börjar titta på samma tv-serier som dem, börjar intressera oss för samma typ av fritidssysselsättningar och använda samma uttryck (som du säkert tidigare gjort dig lite lustig över….).

Enligt undersökningen tyckte 52 procent av kvinnorna att de började bli som sina mammor mellan 30 och 35 års ålder, 26 procent tyckte att det inträffade mellan 35 och 40, medan 10 procent inte tyckte det hände förrän mellan 40 och 50.

Tidigare studier har även visat att döttrar ärver stora likheter i viktiga områden i hjärnan från sin mamma, bland annat amygdala, som reglerar känslor, intryck och reaktioner – vilket skulle kunna förklara varför mamma alltid tycks veta precis vad du känner. Och efter 33 förstår vi varandra ännu bättre.

– Vi blir alla som våra föräldrar någon gång under livet och det är något att fira. De är de mest värdefulla människorna i världen, menar Dr Julian De Silva som ligger bakom undersökningen.

Källa: Marie Claire

Bildkälla: TT

Läs mer:

19 anledningar att hylla din fantastiska mamma

5 episka mamma-moments som ingen kan glömma