Annons
 

Checklista! Städa i 7 steg – få ett rensat huvud på köpet

Rent hem = ren i huvudet? Ta hjälp av Baaams checklista för att städa och rensa i lägenheten för mindre stress i ditt liv.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Städning måste inte innebära kvalitetstid med dammsugaren och golvmoppen. Rensa huvudet genom att rensa i ditt hem och styr upp allt det där som du har tänkt ta itu med under hösten.

Annons

Följ Baaam:s checklista på inte alltför jobbiga grejer du kan göra för att styra upp ditt liv lite mer.

Läs mer: Rensa hela ditt hem med omtalade KonMari-metoden

Frosta av frysen

Japp, nu är det dags. Att frosta av sin frys är något som aldrig riktigt blir av, trots att utrymmet bara krymper för varje dag. Att frosta av frysen passar särskilt bra att göra när det är lite kallare ute och du kan lägga frysvarorna ute i kylan utan att de blir förstörda. Stäng av frysen, låt dörren stå öppen och lägg en långpanna framför frysen. Låt isen smälta och vattnet droppa ner, alternativt ställ en kastrull med varmt vatten i frysen för att snabba på det hela.

Rensa garderoben

Gå igen din garderob – ja, hela. Släng det som är trasigt och inte kan lagas och samla kläderna som du inte längre använder. En bra regel att förhålla sig till kan vara att rensa ut de vardagsplagg som du inte har använt på ett år. Ge bort dina utrensade kläder till secondhandaffärer som Myrorna och Stadsmissionen.

Laga det som är trasigt

Allt som är trasigt behöver inte slängas. Var snäll mot miljön genom att lappa ihop kläder och sy på knappar. Att byta ut klacken eller sulan på skorna är hyfsat billigt att göra hos en skomakare, och det går ofta snabbt.

Släng gamla kvitton och fakturor

Något som lätt samlas på hög är gamla kvitton och betalda fakturor. Leta upp, rensa och släng!

Återvinn ditt skräp

Du vet alla kassar med återvinning som har skräpat i din hall i flera veckor? Det är dags att gå ned med det till återvinningen. Samla ihop bubbelflaskorna och pantburkarna och bara få det gjort.

Gå igenom din mapp med ”viktiga papper”

Mobilabonnemang, lägenhetskontrakt, fakturor, jobbavtal… de är absolut viktiga att spara, men alla papper är inte viktiga att spara för alltid. Gå igenom och släng sånt som inte längre är relevant så bantar du din viktiga mapp.

Rensa datorn

Rensa och städa i ditt digitala liv för en lite lugnare tillvaro. Gå igen dina 1000 bilder på mobilen och alla dokument som skräpar på datorn, du kommer ha lättare att hitta bland grejerna och både telefonen och datorn kommer fungera bättre. Har du mycket dokument och bilder men vill inte radera dem? Lägg de på en extern hårddisk!

Foto: IBL