Eirini, 37: ”Så blev jag av med mitt sockerberoende”

Eirini, 37, inledde en destruktiv relation till mat redan i tonåren. För Baaam berättar hon om hur hon hittade balans i livet, började träna och kom i sitt livs form!

Sedan tonåren har Eirini pendlat upp och ned i vikt. Hennes livsstil har kantats av hårda dieter, sockerberoende och ätstörningar.

– Som mest har jag gått upp till 100 kilo, det var för tio år sedan. Sedan har jag ätit pulver på endast 470 kalorier per dag och gått ner 35 kilo på fyra månader, men det var verkligen inte rätt väg att gå, berättar hon.

Eirini blev svag av extremdieten. Hon började tappa hår, fick problem med magen och till slut även käken eftersom hon inte tuggade riktig mat. All energi försvann.

– Sedan gick jag snabbt upp i vikt igen. För två år sedan när jag fött mitt andra barn bestämde jag mig för att försöka komma i form, men på rätt sätt den här gången. Med hjälp av bra kost och träning, och rätt inställning. Jag ville bli av med mina extrakilon för att orka med mina två busungar. Det kom att handla om så mycket mer än att bara gå ned i vikt.

Eirini började sin livsstilsförändring redan medan andra sonen låg i magen. Det var lättare att leva hälsosamt när hon gjorde det för någon annan.

– Jag ville ge mitt barn den bästa möjliga starten i livet. Jag hade läst om hur det vi äter påverkar bröstmjölkens kvalitet och i sin tur bebisen så jag försökte äta så nyttigt som möjligt även under graviditeten. Jag gick ändå upp 20 kilo medan jag väntade honom, lillparveln krävde sitt!

Hur började du förändra din kost?

– Jag läste på! Anne Fernholms böcker Ett sötare blod och Det sötaste vi har och Jacob Gudiols bok Skitmat inspirerade mig mest. Jag gick till apoteket och köpte en blodsockermätare och började experimentera på mig själv hur viss mat påverkade mitt blodsocker. Jag fick en aha-upplevelse av att se siffrorna som tydligt pekade på att jag hade ett stabilt och fint blodsockervärde när jag inte åt mat med snabba kolhydrater och raffinerat socker. Det ledde till att jag rensade kylskåp, frys och skafferi. Glassen och godiset rök! En helt ny matvärld öppnade sig för mig när jag slängde ut sockret.

För första gången kände Eirini att hon var på väg att genomgå en hållbar livsstilsförändring. Tre månader efter förlossningen kom nästa stora aha-upplevelse. Det var när hon började styrketräna.

– Jag har fått mycket mer muskler än jag någonsin haft och det har påverkat min kroppshållning, ork och allmänna hälsa. Men det mest fantastiska av allt är att jag inte längre har problem med min mage vilket jag har haft sedan jag var liten; IBS, magkramper, halsbränna och stressmage. Alla de här problemen är som bortblåsta och det är jag så tacksam över. Min rygg har också blivit starkare och jag har inte längre ont i svanken som jag ofta hade förut. Sen tycker jag det är skitkul att handla kläder nu när allt passar och svär inte längre inne i omklädningsrummet, haha.

Eirini gick ner till 67 kilo och har hållit den nya vikten i ett år. BMI-tabellen antyder att hon fortfarande är överviktig, vilket har fått henne att omvärdera sin bild av att mäta och väga sin kropp på konventionella sätt.

– Jag ser i spegeln att jag är vältränad och normalviktig. Om jag är sjuk några dagar och inte tränar går jag ner i vikt och då blir jag faktiskt lite irriterad. Jag tycker man ska skippa vågen och titta på annat istället, så kallade non scale victories (måttlösa mål, red anm). Det handlar om hur man mår, hur kläderna sitter och så vidare. Fler borde utgå från sådana värden istället för att fästa sig vid siffror.

Eirini tränar oftast tre gånger i veckan – styrketräning på gymmet eller hemma framför en träningsvideo på Youtube två gånger och en gång i veckan tränar hon kondition, som till exempel löpning.

– Jag lever kvalitativt utan att jag missunnar mig något. Inga fler dieter någonsin, säger hon.

Saknar du sockret ibland?

– Det handlar om att ha en viss inställning till det man stoppar i sig. Belönar jag mig själv genom att äta godis när jag är stressad, trött eller ledsen? Nej, jag ger min mage och kropp skräp i form av färgämnen och kemikalier. Det finns så mycket annan gott man kan äta. Jag gör nice cream på banan till efterrätt ibland eller fruktsallad, äter pistagenötter istället för chips. Med tiden försvinner suget och det som är nyttigt börjar faktiskt smaka så mycket bättre. Min matfilosofi är att äta det som är maximalt gott och samtidigt nyttigt.

– Men att bli av med ett sockerberoende är verkligen inte lätt, det förstår jag. Det är så himla individuellt också. För vissa människor är det bättre att skära ned på sockret gradvis, för andra är det att köra en sockerdetox och göra sig av med sitt sockersug på en gång. Det är olika för alla.

Inför svaret på frågan om vad som är bäst med hennes förändring tvekar hon inte en sekund.

– Det är att jag äntligen är lycklig och nöjd med min kropp, till och med stolt över den. Den har burit på två barn och klarat av så jäkla mycket.


Smoothie på 3 kiwifrukter, 2 skivor ananas, 1 banan, kokosnötmjölk, vatten, ingefära och matchate.

Eirinis matdag

Frukost: Fet kokosmjölk, mjölk, banan, blåbär och havreringar utan socker. Kaffe.
Mellanmål: Paltbröd/knäckebröd med smör och ost. Frukt. Kaffe.
Lunch: Sallad med kallrökt lax, ruccola, spenat, rå broccoli, rödbetor, avocado och massor av olivolja. Vatten
Mellanmål: Frukt och kaffe.
Middag: Proteinkälla (ägg/kyckling/kött/fisk eller baljväxter) med grönsaker och nåt fett så det inte känns torrt (olivolja, avokado eller en creme fraiche-baserad sås). Vatten
Kvällsfika: Banan, ett glas mjölk

Följ Eirini på Instagram @beirini
Foto: privat, IBL