Så här gör du en unicorn-latte (och vad är egentligen grejen med regnbågsmat?)

Instagram har länge färglagts av drömmig regnbågsmat – det nya är färgsprakande unicorn-latte. Vi gick till Mahalo, tidigare Hälsocafét, i Stockholm för att testa.

Vi ser en lekfull, färgglad och naivistisk trend i hälsovärlden – med unicorn lattes, rainbow cheesecakes och liknande bakverk (självklart ”raw”) i spetsen. En viktig person bakom trenden är matstylisten Adeline Waugh som inspirerar en hel värld med sina fantasifulla skapelser.

Matstylisten Adeline Waugh gör härligaste regnbågsmaten. Foto: @vibrantandpure
Matstylisten Adeline Waugh gör härligaste regnbågsmaten. Foto: @vibrantandpure

Vi gick till regnbågsfärgade Mahalo på Södermalm i Stockholm för att ta reda på hur de gör sina unicorn lattes – en dryck som inte innehåller kaffe, men däremot skummad mjölk, goda kryddor som kanel, vanilj och kardemumma. Den fina färgen kommer bland annat från algpulvret spirulina.

Unicorn-lattes på Hälsocafét.
Unicorn-lattes på Hälsocafét.

– Unicorn-latten har varit ganska efterfrågad sedan vi började med den, berättar Cornelia Alexandersson på Hälsocafét.

– Det är också många som är nyfikna och frågar vad unicorn-latte är och tycker att den är fin.


Ingredienser till din egen unicorn-latte

(räcker till cirka 3 glas – förslagsvis en blålila, rosa och gul)

Blålila sirapsblandning:

3 tsk agavesirap

1 tsk blå spirulina

Rosa sirapsblandning:

3 tsk agavesirap

1 tsk pitayapulver

Gul sirapsblandning:

3 tsk agavesirap

1 tsk gurkmeja

3 krm kanel

3 krm kardemumma

1 krm vaniljpulver

Latte:

9 dl havremjölk


Gör så här:

1. Rör ihop ingredienserna till sirapsblandningarna i tre separata behållare (mängden agavesirap kan justeras och man kan tillsätta vatten efter behag).

2. Skumma 9 dl havremjölk fördelat i tre glas tillsammans med 1 tsk av en sirapsblandning för varje latte.

3. Strö sedan resten av sirapsblandningarna, eller valfri mängd, över varje latte i valfria mönster.

4. Servera!

Läs även! Därför är smoothies nyttigare än juice

Foto Carl Klingspor, Mahalo/Hälsocafét, Adeline Waugh