
Så här gör du en unicorn-latte (och vad är egentligen grejen med regnbågsmat?)
Instagram har länge färglagts av drömmig regnbågsmat – det nya är färgsprakande unicorn-latte. Vi gick till Mahalo, tidigare Hälsocafét, i Stockholm för att testa.
Vi ser en lekfull, färgglad och naivistisk trend i hälsovärlden – med unicorn lattes, rainbow cheesecakes och liknande bakverk (självklart ”raw”) i spetsen. En viktig person bakom trenden är matstylisten Adeline Waugh som inspirerar en hel värld med sina fantasifulla skapelser.

Vi gick till regnbågsfärgade Mahalo på Södermalm i Stockholm för att ta reda på hur de gör sina unicorn lattes – en dryck som inte innehåller kaffe, men däremot skummad mjölk, goda kryddor som kanel, vanilj och kardemumma. Den fina färgen kommer bland annat från algpulvret spirulina.

– Unicorn-latten har varit ganska efterfrågad sedan vi började med den, berättar Cornelia Alexandersson på Hälsocafét.
– Det är också många som är nyfikna och frågar vad unicorn-latte är och tycker att den är fin.
Ingredienser till din egen unicorn-latte
(räcker till cirka 3 glas – förslagsvis en blålila, rosa och gul)
Blålila sirapsblandning:
3 tsk agavesirap
1 tsk blå spirulina
Rosa sirapsblandning:
3 tsk agavesirap
1 tsk pitayapulver
Gul sirapsblandning:
3 tsk agavesirap
1 tsk gurkmeja
3 krm kanel
3 krm kardemumma
1 krm vaniljpulver
Latte:
9 dl havremjölk
Gör så här:
1. Rör ihop ingredienserna till sirapsblandningarna i tre separata behållare (mängden agavesirap kan justeras och man kan tillsätta vatten efter behag).
2. Skumma 9 dl havremjölk fördelat i tre glas tillsammans med 1 tsk av en sirapsblandning för varje latte.
3. Strö sedan resten av sirapsblandningarna, eller valfri mängd, över varje latte i valfria mönster.
4. Servera!
Läs även! Därför är smoothies nyttigare än juice
Foto Carl Klingspor, Mahalo/Hälsocafét, Adeline Waugh
