20 år efter succésåpan lades ner.

Så lever Tuva Novotny idag – det hände efter Skilda världar

Efter det att Sveriges absolut första såpopera lades ner för drygt två decennium sedan har aktrisen Tuva Novotny inte legat på latsidan.
Här är allt vi vet om hennes familjeliv och karriär efter succén med Skilda Världar.

Mellan åren 1996 - 1999 kunde den som ville ta del av succésåpan Skilda världar fem dagar i veckan på TV4. Såpoperan var den första av sitt slag i Sverige och den höll ut hela sex säsonger.

TV: 5 saker om Tuva Novotny som du kanske inte visste
1:27

Efter reklamen: TV: 5 saker om Tuva Novotny som du kanske inte visste

(1:27)

Slå på ljud

Seriens handling kretsade kring tvillingarna Daniel (Matti Berenett) och Sandra (Lina Pleijel), som till en början inte visste om sitt släktskap då de separerades vid födseln. Uppväxten deras stod i bjärt kontrast till varandra. Mellan familjerna Bovallius (Sandras sida) och Toivonen (Daniels sida) var spänningen gällande deras över- och arbetarklass hög.

Skådisarna Lina Pleijel och Bengt Dahlqvist 1997.

Såpoperan Skilda Världar

Sandra levde överklassliv och bodde i en stor herrgård hos den förmögna familjen Bovallius, samtidigt som Daniel växte upp tillsammans med radhusfamiljen Toivonen. När möttes av en slump i vuxen ålder blev de kära och inledde en (minst sagt) komplicerad kärleksrelation. Ni hör ju, vilket drama!

skilda världar 1997

Enligt TT ska Skilda Världar varit ”större än SVT:s Rapport” vid en tidpunkt. Här skålar skådisarna Hampus Björck, Matti Berenett, Isabell Sollman och Nina Gunke för segern och de höga tittarsiffrorna 1997.

I rollerna syntes även skådespelare som Nina Gunke, Jessica Sandén, Albin Flinkas, Rakel Wärmländer, Gunnar Mosén och Tuva Novotny.

tuva novotny för 20 år sedan .

Här är Tuva Novotny i filmen de Osynliga 2002.

Tuva Novotnys karriär efter Skilda Världar

Och det är den sistnämnda som vi tänkte kika lite närmare på nu. I såpoperan spelade hon karaktären Nora Strandberg, och idag är hon en etablerad skådespelare både i Sverige och internationellt. Tuva Novotny, 42, har bland annat medverkat i succéfilmen Eat Pray Love i vilken Hollywood-aktrisen Julia Roberts hade huvudrollen. Tuva Novotny syntes även i filmen Borg där hon spelade Björn Borgs hustru Mariana Simionescu.

Trots att hon inte dyker upp på speciellt många premiärer eller röda mattan-events då hon ”är för påverkbar”, vilket hon berättat för Expressen, ligger hon inte på latsidan vad gäller arbetet efter såpoperan lades ner.

Här ser vi regissören tillika skådisen när hon fotograferas på pressträffen för filmen Britt Marie var här 2019.

Den som har ögonen med sig har även noterat att hon spelat i filmer som Smala Sussie, Bröllopsfotografen, Dag och Natt, Jalla! Jalla! och Bröderna Karlsson. Och bara precis nyligen äntrade hon SVT-serien Bonusfamiljen där hon nu spelar karaktären Elin. Utöver att titulera sig som skådespelare är hon även regissör och manusförfattare.

jalla! jalla!-ensemblen 2000

Här på pressträff med kollegorna Torkel Petersson, Laleh Pourkarim, Fares Fares för filmen Jalla! Jalla! år 2000.

Här under 2021 års filmfestival i Cannes, där hon står uppradad tillsammans med La Cinéfondation, vilket är en stiftelse under ledning av filmfestivalen i Cannes, skapad för att inspirera och stödja nästa generation av internationella filmskapare.

Tuva Novotys familjeliv i Danmark

Dock valde hon att lämna landet Sverige för grannarna i Danmark, hon känner att hon blir så ”ängslig av ängsligheten” i Stockholm.

– Jag blir nervös i Sverige, framför allt i Stockholm. Jag tror det är jätteviktigt att peka på att konformiteten och tillhörighetsångesten i Stockholm skapar motsatsen till inkludering, förklarade hon i Dagens Nyheter i fjol.

I Danmark bor hon numera med sin make och sina barn i en lägenhet i Köpenhamn, enligt Expressen.

– Kanske jag flyttar någon gång – men inte tillbaka till Stockholm. Det gäller att ha perspektiv. Jag tycker det är fint att flytta runt mellan Danmark, Norge och Sverige så att du hela tiden har en "fresh take" på landet du befinner dig i, säger hon i en intervju med Hälsoliv härom året.

tuva novotny 2018, i danmark fotad för SVD

Härom året lät sig Tuva Novotny fotograferas på plats i Köpenhamn.

Foto: TT

Se också: Kändisarna som fyller jämnt under 2022
2:25

Efter reklamen: Se också: Kändisarna som fyller jämnt under 2022

(2:25)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Cajsalisa Ejemyr bytte karriär efter succén – så lever hon idag
Så gick det sedan för skådisarna i Skilda världar
Svenska skådespelare i samma ålder – och vi blir riktigt förvirrade