Annons
 

Så lyckas du hålla nyårslöftet – på riktigt

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Fyra av fem svenskar sätter inte upp några nyårslöften överhuvudtaget, och de som gör det misslyckas ofta, visar en ny SIFO-undersökning gjord på uppdrag av 5 am Academy.

Enligt undersökningen är de här de vanligaste nyårslöftena, som oftast bryts:
Äta mer hälsosamt.
Börja träna.
Stressa mindre.
Läsa fler böcker.
Få koll på ekonomin.
Dricka mindre alkohol.
Spendera mer tid med familj och vänner.
Sluta röka/snusa.
Tänka mer på miljön.

Annons

Dorotea Pettersson, tidscoach på 5am Academy, menar att anledningen till att folk bryter sina löften så pass lätt, är för att de är för diffusa.

– Det gäller att konkretisera målet, göra klart för sig hur det ska förverkligas, att spalta upp det i delmål, säger hon som kommentar till undersökning.

Hennes bästa tips för att lyckas med nyårslöftet är att se till att själva löftena fastnar i huvudet, och att verkligen mena allvar med det man säger.

Så lyckas du med nyårslöftet enligt Dorotea!
Ett projekt i taget.
Påbörja inte för många projekt på en gång, utan bestäm dig för vad eller vilka projekt som verkligen är viktiga för dig och kör på dem. Ditt resultat kommer att bli mycket bättre om du fokuserar på ett fåtal (eller ett) projekt samtidigt, plus att din tid kommer att räcka till.

Tänk stort!
Definiera vad det är du vill uppnå och utifrån det kan du formulera ditt nyårslöfte (som kan vara samma som ditt mål). Tänk stort och spektakulärt. Du klarar mycket mer än vad du tror.

Delmål.
Du behöver delmål som du tidsbestämmer för att göra det tydligt för dig själv var de olika avstampen i projektet kommer ligga.

Starta lugnt.
Stick inte iväg som en pil i början utan arbeta rimligt och metodiskt framåt. I början sprudlar vi av inspiration, energi och motivation – vilket är bra! – men om du kör på för hårt direkt tappar du också motivationen snabbare.

Planera dag för dag.
Börja din dag, gärna under din fokustimme (en stilla stund på morgonen då du planerar din dag) med att gå igenom var du är i planen och vad som är ditt nästa steg. Kom ihåg att saker inte sker över en natt utan det krävs arbete.

 


 
 


Annons