Annons
 

Så tar du bort sur lukt från träningskläder – 5 effektiva tips

Ibland kan en sur doft finnas kvar i träningskläderna – som envist sitter kvar tvätt efter tvätt. Följ de här fem enkla tipsen för väldoftande träningskläder.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Därför ska du tvätta dina hörlurar – och aldrig dela dem med andra

Har du också tagit på dig ett par nytvättade träningsbyxor bara för att mötas av en sur, unken doft? Det är frustrerande, och rätt så äckligt, men med ett par enkla förändringar i dina vanor kan du bli av med den sura lukten.

Annons

num-1

Lämna inte träningskläderna i en blöt hög
Bakterier behöver inte mycket för att frodas. Mörker, fukt och lite organiskt material är att som behövs. Dumpa inte dina blöta kläder i tvättkorgen utan låt dem först.

num-2

Kör en tom maskin
Kör en tom maskin i 90-95 grader med två deciliter av ättiksprit eller citronsyra. Syrornas låga pH-värde dödar bakterierna. Det tipsar Råd & Rön om.

num-3

Dosera med måtta
För mycket tvättmedel kan få din tvätt att lukta surt eftersom allt tvättmedel inte sköljs ur ordentligt när det överdoseras. Följ doseringsanvisningarna på förpackningen för rätt mängd tvättmedel.

num-4

Använd ättiksprit mot den sura doften
Ett gammalt husmorsknep. Blanda två deciliter ättiksprit med tio vatten i en hink och låt plagget dra i cirka 15-20 minuter innan du tvättar det.

num-5

Rengör tvättmaskinen
Det kan bildas beläggningar som smuts och mögel i tvättmaskinen, därför är det bra att rengöra maskinen med jämna mellanrum. Läs bruksanvisningarna om hur du ska rengöra din maskin, och lämna gärna luckan på tvättmaskinen öppen efter avslutad tvätt så att tvättrumman luftas ut och torkar ordentligt.

Källa: Råd & rön
Foto: Thinkstock