Annons
 

Sanningen om svenskarnas sexlust

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Enligt en undersökning gjord av RFSU upplever sex av tio att de har minskad sexlust. Bland de 6 000 tillfrågade svenskarna i åldern 30-69 år är det flest kvinnor som upplever att de har en bristande lust. Närmare var femte kvinna svarar att den minskade sexlusten förekommer ofta eller alltid. Stress, trötthet och brist på egentid anges vara de vanligaste orsakerna.

Annons

Läs mer: Fyra yogaövningar som boostar ditt sexliv

– Många svenskar lever ett stressigt liv där det är helt normalt att i perioder känna sig för trött för att ens tänka på sex. Det är den vanligaste orsaken till att många faktiskt inte har sex oftare än sex gånger per år. Förutom stress kan bristen på energi vara relaterad till att man inte får i sig alla mineraler och vitaminer som kroppen behöver, vilket i sin tur kan påverka sexlusten. På RFSU kan vi se att många söker efter olika sätt att bibehålla eller öka lusten och att en stor andel är positiva till att testa lustgivande kosttillskott, säger Jessica Åström, produktchef på RFSU.

Läs mer: Bästa och värsta maten för ditt sexliv

I dag använder fyra procent av svenskarna lustgivande kosttillskott i lusthöjande syfte, men ungefär var femte person skulle kunna tänka sig att testa den här typen av tillskott. Var fjärde person svarar att de ligger en gång varannan månad eller mindre. Var tredje person har sex en gång i veckan eller oftare och två procent ligger dagligen.

Läs mer: 7 hälsosamma anledningar till att ligga i kväll

I åldersgruppen 30-49 år har man oftare sex än de i åldern 50–69 år. Hur män och kvinnor hanterar sin sexlust skiljer sig åt. Männen försöker att få tillbaka sin lust genom att ta en tupplur eller genom att undvika att tänka på det. De väljer också att se på erotisk film eller att använda kosttillskott. Bland kvinnor är det vanligare att vilja resa bort med sin partner eller att prata om det för att få en ökad sexlust.

Läs mer:
Ny studie: Här är ALLT du vill veta om folks sexliv
17 heta sextips till dig som är i ett förhållande
7 övningar som gör dig bättre i sängen

Foto: All Over Press
Av: Jenny Toresson

 
Annons