Sarah Delshad: ”Jag känner mig så förbannat otillräcklig”

Vår krönikör Sarah Delshad skriver om känslan av att hela tiden kämpa men aldrig känna att det är bra nog.

 
 
Annons
 
 
 
 

Pulsen går upp i raketfart och hjärtat slår i rytm till musiken. Jag sitter på tunnelbanan och tankarna snurrar. Allt går i ett. Tårarna börjar rinna, jag kan inte stoppa det.
Jag måste göra mer, hinna mer, vara mer. Mer produktiv, prestera bättre, träna mer. Höra av mig till vänner oftare. Ha bättre koll på min ekonomi, måste bli betydligt mycket tuffare som företagare. Allting bör vara en aning bättre. Och herregud, jag bör definitivt strukturera jobbet bättre. Sluta dricka så mycket kaffe. Och inte äta sushi så ofta.

Annons

Men jag känner mig så förbannat otillräcklig.

Att klassas som prestationsprinsessa är nästintill betraktat som glamouröst. Den där bilden av den ambitiösa, duktiga kvinnan vi matas med genom populärkulturen. Den unga kvinnan som kör ända in i kaklet med huvudet högt och i den senaste Flippa K-blusen. Felfri. Hon som vet exakt vad hon vill och ingenting stoppar henne. Det är en tilltalande bild, men en illusion. Att upprätthålla fasaden tär inombords.

”Herregud, du lever i den värsta av tider att vara ung i. Ingen tid är så utmanande att vara ung i som nutiden. Glöm inte det och var snäll mot dig själv”, sa en taxichaufför till mig en gång när jag beklagade mig över min ångest en sen fredagskväll. Och jag är beredd att hålla med.

Läs också: Astrid S: ”Jag växte upp med inställningen att tjejer är bäst”

Att känna sig otillräcklig. Att inte orka och att inte kunna hantera kraven har jag varit med om förr – och ni är många därute som varit det. Däremot är det givetvis inget vi direkt pratar högt om, för det ska ju helst döljas. Helst suddas över, sminkas över. Men bilden av den starka, vackra och glada unga damen som aldrig faller, som aldrig svajar, som aldrig gråter – den bilden är ett skådespel. Bokhyllan hemma svämmar över av självhjälpsböcker som förespråkar balans och självkänsla och ändå är det svårt. Ändå upplevs alla måsten som så tunga att en lamslås och känner sig markant otillräcklig.
 
Jag googlar ordet prestationsprinsessa och snubblar över en gammal krönika av Ebba von Sydow

”De två magiska orden som killar ofta är så mycket bättre på: tillräckligt bra. Good enough. Exakt det som alla prestationsprinsessor därute måste lära sig att nöja sig med ibland.”

Tillräckligt bra, medsystrar. Tillräckligt bra.

Läs mer:
Äntligen! Här är Sveriges 25 coolaste kvinnor
Här är hashtaggen som bevisar att feminism verkligen behövs
10 stunder under 2016 då kvinnor lyste upp i mörkret

Bildkälla: Thinkstock