Annons
 

Sarah Delshad: ”Könsuppdelade idrottslektioner kan visst vara stärkande”

Vår krönikör Sarah Delshad skriver om att det kan finnas fördelar med könsuppdelade idrottlektioner.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Jag minns det som det vore igår. Den där klumpen i halsen, hur jag alltid kom med fantasifulla ursäkter, hur jag alltid brukade skylla ifrån mig. Ibland blev jag påkommen. Då drog jag ännu en lögn. Och så fortsatte det, varje vecka. I många år.

Vi var ett gäng tjejer som fullkomligt avskydde idrotten i skolan – ett ”hata idrotten”-squad som hade som gemensamt att vi inte stod ut med idrottslektionerna. Vi fullkomligt hatade att behöva springa omkring bland killar och svettas. Kan det ens existera någonting mer obekvämt än det i en sådan känslig period som tonåren? Jag tror nog knappast det.

Annons

Läs också: 10 stunder under 2016 då kvinnor lyste upp i mörkret

Men det har vissa skolor insett – och agerat på. I Bjärehovsskolan i Skåne har man delat upp idrottslektionerna – killar för sig och tjejer för sig – och där har man märkt att uppdelningen gett ett högre deltagande och högre idrottsbetyg för både killar och tjejer. Det förvånar mig faktiskt inte. Hade jag och mitt hata-idrott-squad gått i Bjärehovskolan så hade vår närvaro varit betydligt mycket högre. Vi hade helt enkelt känt oss betydligt mer uppmuntrade att röra på oss. Så himla kontroversiellt, I know. Fast varför ska det behöva vara det? I svenska skolan hade vi ända till 1970 en uppdelad idrott och en del gymkedjor har idag separata delar för tjejer och killar.

Kan vi inte för en gång skull bara landa i att könsuppdelning många gånger (surprise, surprise) kan vara något stärkande och positivt för de som identifierar sig som tjejer och kvinnor? Någonting betryggande. Någonting som känns självklart. Det är ingen större politisk grej än det grundläggande faktum att det kan vara tryggt att idrotta (och simma) i ett rum fritt från snubbar.

Jag menar, det råder ju i övrigt knappast någon direkt brist på utrymme för snubbar i samhället.

Läs mer:
Sarah Delshad: ”Jag känner mig så förbannat otillräcklig”
Äntligen! Här är Sveriges 25 coolaste kvinnor
Här är hashtaggen som bevisar att feminism verkligen behövs

Bildkälla: Thinkstock