Annons
 

Sarah Delshad: ”Women’s March var girl power i dess allra mäktigaste form”

Vår krönikör Sarah Delshad skriver om hur historisk Women's March faktiskt var och varför det är så viktigt. ”21 januari blir kvittot på att kvinnor tillsammans run the world”.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Under fredagskvällen svors Donald Trump in som USA:s 45:e president och blev därmed världens mäktigaste man. Den man som alltså uttalat sig objektifierande om kvinnor och fällt grovt sexistiska kommenterar. Den man som bland annat omnämnt våra medsystrar med ord som ”tjock”, ”hund” och ”gris”. Den man som sagt att aborter borde straffas. Och den man som det på allvar existerar anklagelser om sexuella övergrepp kring är nu alltså världens mäktigaste man.

Annons
Gilla Baaam på Facebook

Läs också: Hur mycket makt har USAs president – egentligen?

Bara några timmar efter att han officiellt blev president försvann flikarna om klimatförändringar och rättigheter för HBTQ-personer från Vita husets hemsida. Det är kanske inte så himla förvånande med tanke på att han dels förnekar klimathotet samt knappast har HBTQ-frågor som någonting prioriterat inom politiken. Det är år 2017 och vi håller på att tappa kämparglöden för mänskliga rättigheter. Och när vi feminister nu tappar hoppet har vi i alla fall en sak att luta oss tillbaka mot – datumet 21 januari 2017.

Det datum som för evigt kommer att förknippas med Women’s March, kvinnomarschen för mänskliga rättigheter. Det är ett datum som symboliserar att vi aldrig ger upp och jag kommer, utan tvekan, att dela med mig av det som hände då till mina framtida barn. För det är verkligen en historisk dag.

En global rörelse där 2,5 miljoner människor världen över marscherade tillsammans för kvinnokampen. Kändisar som Madonna, Alicia Keys, Angela Davis, Michael Moore, Amy Schumer, Jane Fonda, Jake Gyllenhaal, Scarlett Johansson och America Ferrara närvarade. Den 21 januari 2017 skrevs det feministisk historia. Girl power i dess allra mäktigaste form. Ett datum som kommer att förena kvinnor och icke-binära världen över genom att vi tillsammans använde våra röster för att belysa det oerhört grundläggande faktumet att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. 21 januari blir kvittot på att kvinnor tillsammans run the world.

Men Trump då? Antalet människor som dök upp under lördagens demonstration i USA var fler än som dök upp till Trumps presidentceremoni. Och som America Ferra sa: ”Presidenten är inte Amerika – vi är Amerika”. Eller om jag själv får säga det: USA:s president är inte världen – vi är det. Tillsammans.

Läs mer:
”Presidenten är inte Amerika – vi är Amerika” – hör kändisarnas powertal från Women’s March
Donald Trump vs Barack Obama – här jämförs deras uttalanden om kvinnor
Här är 10 saker som gör Melania Trump till en banbrytande presidenthustru

Bildkälla: IBL