Annons
 

Sex saker du inte visste om Hermès

Hur mycket kan du om modehuset Hermès? CHIC listar sex fakta som du kanske inte har hört tidigare.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Hermès är lyxmärket många av oss bara drömmer om. Baaam har tagit reda på sex spännande fakta om världsledande modehuset.

fakta om hermes mode

Baaam listar sex fakta om Hermès.

1. De orangea boxarna
De ikoniska orangea boxarna som du får med när du gör ett köp i en Hermès-butik har inte alltid haft samma färg. Innan andra världskriget var lådorna först cremefärgade följt av en lyxigare, senapsfärgad kollektion. Men under kriget var modehuset tvungna att ändra färg ytterligare en gång på grund materialbrist, och den orangea lådan kom till för att stanna. I dag finns det 188 varianter av den orangea boxen.

Annons

2. Hermès-scarfen
Att göra 1000 stycken klassika Hermès-scarfes kräver en tråd som är lika lång som avståndet mellan jorden och månen. Scarfen har blivit en symbol för Hermès och flera stora namn som drottning Elizabeth och Grace Kelly har haft flera scarfes i sin ägo.

hermes scarf pris

Hermès-scarfes i skyltfönstret.

3. Cafét
När du besöker Hermès på rue de Sèvres i Paris kan du, utöver att shoppa (eller fönstershoppa, åtminstone), drömma dig bort i butikens bokhandel eller café.

4. Kollektion
I dag består Hermès kollektion av 30 procent läderprodukter, 15 procent kläder, 12 procent scarfs och 43 procent övriga produkter.

5. Historia
Hermès grundades för 178 år sedan, år 1837 av Thierry Hermès, som senare avled 1878. På den tiden fokuserade lyxmärket på att tillverka högkvalitativa sadlar. Namnet Hermès härstammar från den grekiska mytologin, där han var gudarnas budbärare och son till Zeus.

hermès historia

Hermès-reklam från 1923.

6. 2015
I dag är 10 118 personer anställda hos modehuset som har 315 butiker världen över. Företaget styrs av i dag av Pierre Alexis Dumas (född 1966), som är den sjätte generationen i Hermès-familjen.

Läs även:
Nytt rekord på världens dyraste handväska
Kändisarna som har en designerbästis
Sju saker du inte visste om Chanel

Foto: IBL